Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zadnji dnevi španske socialistične vlade

Katalonski independentisti odrekli podporo vladi Pedra Sáncheza in odprli vrata razpisu predčasnih volitev.
Španski premier Pedro Sánchez je doživel največji parlamentarni poraz doslej. FOTO: Reuters
Španski premier Pedro Sánchez je doživel največji parlamentarni poraz doslej. FOTO: Reuters
13. 2. 2019 | 20:00
13. 2. 2019 | 20:02
3:57
Manjšinska socialistična vlada premiera Pedra Sáncheza bo po porazu v španskem kongresu, kjer so poslanci zavrnili proračunski predlog za letošnje leto, predvidoma še ta teden razpisala predčasne volitve.

Če je junija, ko je po izglasovani nezaupnici Marianu Rajoyu vodenje španske vlade prevzel Sánchez, kazalo, da se bosta španska in katalonska vlada začeli pogovarjati – julija sta se, spomnimo, v Madridu srečala Sánchez in aktualni katalonski predsednik Quim Torra –, je današnje glasovanje v španskem kongresu še zadnji dokaz o nepremostljivem prepadu med Madridom in Barcelono. Ker je španska vlada (vnovič) zavrnila možnost razprave o katalonski samoodločbi, saj meni, da je ta neustavna, katalonski poslanci iz vrst strank PDeCAT in Republikanske levice ERC niso podprli vladnega proračunskega predloga. Progresivni predlog – predvideval je, denimo, dvig pokojnin in minimalne plače (ta bi se zvišala na 900 evrov), nižanje šolnin ter več sredstev za štipendije in pomoč hendikepiranim, 200 milijonov je vlada nameravala nameniti boju proti mačističnemu nasilju – zato ni preživel glasovanja. Poslanci socialistične stranke (PSOE) namreč zasedajo 84 od 350 sedežev kongresa in pri sprejemanju zakonodaje potrebujejo podporo manjših (katalonskih in baskovskih) strank.


Se vse konča s katalonskim independentizmom?


Skupno je proračunski predlog zavrnilo 191 poslancev. Poleg poslancev Sánchezove PSOE so za predlog (oziroma proti amandmajem, ki so ga blokirali) glasovali poslanci koalicije Unidos Podemos, valencijske Compromís in baskovske PNV, ki so skupaj s stranko PSOE pozvali katalonske poslance k podprtju proračunskega predloga, saj da z zavrnitvijo proračuna in postavitvijo na isto stran kot Ljudska stranka (PP) in Ciudadanos delajo »zgodovinsko« napako.

Katalonski poslanci so podporo Sánchezu dokončno odrekli osem mesecev po prevzemu oblasti. FOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Katalonski poslanci so podporo Sánchezu dokončno odrekli osem mesecev po prevzemu oblasti. FOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP


Ne glede na to so katalonski poslanci, enako kot madridska vlada, vztrajali pri svojem stališču in proračunskega predloga niso podprli po tem, ko je finančna ministrica María Jesús Montero med parlamentarno razpravo ponovila, da referendum o osamosvojitvi Katalonije v prihodnje ne more postati del vladne agende. Katalonski poslanci so podporo Sánchezu dokončno odrekli osem mesecev po prevzemu oblasti in dan po tem, ko se je na madridskem vrhovnem sodišču začel proces proti dvanajsterici nekdanjih katalonskih voditeljev, med katerimi je tudi nekdanji podpredsednik katalonske vlade in prvi človek stranke ERC Oriol Junqueras.


Španska volilna pomlad


Odločitev, kdaj bodo predčasne volitve, bo po navedbah časopisa El País Sánchezova vlada sprejela na petkovi seji. V španskih medijih navajajo, da bodo parlamentarne volitve najverjetneje aprila, v igri je celo volilna »supernedelja«, 26. maj, ko bodo Španci poleg evropskih poslancev glasovali tudi za predstavnike lokalnih oblasti. Največ podpore bi na volitvah, če bi bile ta teden, zbrali socialisti (24 odstotkov). Ljudska stranka bi prejela petino glasov, Ciudadanos odstotek manj, levičarji Unidos Podemos 15 odstotkov, za skrajno desno, nacionalistično stranko Vox pa bi glasovala dobra desetina volilnih upravičencev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine