Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zadnje priprave na bruseljske kadrovske kupčije

Evropski liberalci brez špicenkandidata, nastopili naj bi s skupino znanih pod imenom Ekipa Evropa
Kmalu naj bi se razkrilo, ali bo komisarka Bulčeva nastopila tudi na evropskih volitvah.  FOTO: Eric Vidal/Reuters
Kmalu naj bi se razkrilo, ali bo komisarka Bulčeva nastopila tudi na evropskih volitvah.  FOTO: Eric Vidal/Reuters
15. 3. 2019 | 16:49
15. 3. 2019 | 19:04
3:45
Bruselj – V evropskem liberalnem taboru potekajo zadnje priprave na začetek kampanje pred evropskimi volitvami. Tako bodo v četrtek na zasedanju pred vrhom EU še uradno predstavil svojo Ekipo Evropa (Team Europe).

V Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), kot se družina uradno imenuje, ne bodo predlagali svojega špicenkandidata za naslednika Jean-Clauda Junckerja. Liberalci nasploh nasprotujejo sistemu špicenkandidatov. Tudi v liberalnih vladah po Evropi je bilo doslej zaznati veliko mero nezaupanja do tega načina izbora predsednika evropske komisije, ki je bil prvič uporabljen leta 2014.

V liberalnem taboru po njihovih razlagah ni nimajo pred očmi stolčkov, marveč ideje. Kandidati iz njihove ekipe naj bi nastopali kot njihovi zagovorniki.

V ekipi naj bi bilo po do informacijah sedem evropskih politikov. Število se v prihodnjih dneh pred uradno objavo še zviša ali zniža. Ob najbolj znanih liberalnih obrazih, kakršna sta evropska komisarka Margrethe Vestager in njihov vodja v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, se kot del ekipe manj znani politiki, denimo nemška liberalka Nicola Beer in Katalin Cseh z Madžarske.

Na njem utegneta biti izkušena italijanska političarka Emma Bonnino in Luis Garicano iz španskih Državljanov (Ciudadanos). Med izbranimi bo po neuradnih informacijah skoraj gotovo še evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Ali bo slovenska komisarka nastopila tudi na evropskih volitvah (kot vodilna kandidatka SMC), še ni znano, a stvari se bodo po kmalu razčistile. Pred kratkim je sporočila le, da bo sodelovala v kampanji in »zastopala liberalne vrednote, ki so potrebne, da se bo evropska zgodba razvijala naprej«.

Jedro kampanje Alde bosta sicer predstavljala Verhofstadt in Vestagerjeva, ki jo številni v bruseljskem balončku želijo videti kot prihodnjo predsednico evropske komisije. Ker bo Alde po projekcijah za EPP in socialisti tretja najmočnejša skupina - napovedujejo jim 75 sedežev - so takšni načrti videti kot pretirano ambiciozni.

A v povolilni delitvi funkcij v EU bo odprto vse. Zmaga se po zadnji projekciji obeta EPP s 181, sledijo jim socialisti s 135 sedeži. Alde načrtuje povolilno povezovanje z Emmanuelom Macronom, z njegovo stranko La République en marche!, ki naj bi osvojila okoli 20 poslanskih sedežev. Na kakšen način naj bi potekalo povezovanje, še ni jasno.

Predvsem Macronove domače težave na čelu s protesti rumenih jopičev veljajo za glavni razlog težav za njegov manjši interesa za ukvarjanje z evropskimi strankarskim povezovanjem.

Ali povolilna kadrovska kombinatorika - marsikdo stvari imenuje bruseljske kravje kupčije - spodkopala sistem špicenkandidatov, je negotovo. Da bi vodilni kandidat EPP Manfred Weber res lahko postal predsednik evropske komisije, bo moral skleniti tako široko večstrankarsko, proevropsko koalicijo v evropskem parlamentu kot tudi dobiti zadostno podporo med voditelji v evropskem svetu.

Ker bo prihodnji evropski parlament še bolj razdrobljen, je pričakovano, da bo moral nastati nekakšen koalicijski sporazum, ki bo zagotovili uresničevanje programskih cilj in poslansko disciplino.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine