Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Za tožilstvo je bil vdor v kongres oborožena vstaja

Nancy Pelosi ne izključuje vpletenosti nekaterih kongresnikov, na drugi strani se širijo teorije zarote.
Pred inavguracijo Joeja Bidna ameriški kongres varujeta nacionalna garda in bodeča žica. Foto Liz Lynch/AFP
Pred inavguracijo Joeja Bidna ameriški kongres varujeta nacionalna garda in bodeča žica. Foto Liz Lynch/AFP
16. 1. 2021 | 03:00
16. 1. 2021 | 18:41
5:04
V FBI so tako zaskrbljeni zaradi morebitnih skrajnodesničarskih napadov, da so preklicali generalko pred sredinim ustoličenjem novega predsednika Joeja Bidna. Vse sile so usmerili v preiskovanje tistih, ki so 6. januarja sodelovali pri vdoru v ameriški kongres, tožilstvo pa najmanj v enem primeru govori o oboroženi vstaji z namenom zajetja in uboja izvoljenih voditeljev.

V strahu pred novimi napadi je ameriška prestolnica Washington še najbolj podobna zasedenemu mestu. Člani nacionalne garde patruljirajo po središču, ki so ga večinoma zaprli za javnost, vojaki rezervisti celo spijo na kongresnih hodnikih, kamor so 6. januarja med potrjevanjem Bidnove zmage vdrli privrženci Donalda Trumpa. Zvezni preiskovalni urad je že aretiral več kot sto osumljencev, še več jih opazujejo, v strahu pa niso le za glavno mesto, temveč tudi za metropole drugih zveznih držav.

Jacob Anthony Chansley, tudi znan kot Jake Angeli, med vdorom v kongres. Foto Stephanie Keith/Reuters
Jacob Anthony Chansley, tudi znan kot Jake Angeli, med vdorom v kongres. Foto Stephanie Keith/Reuters


Med tiste, ki naj bi načrtovali domače teroristične napade, zdaj tožilstvo prišteva tudi »šamana organizacije QAnon« Jacoba Chansleyja, ki je med vdorom v kongres vzbujal pozornost s krzneno kapo z rogovi, golim oprsjem in obrazom, pobarvanim v barvah ameriške zastave. Doslej je bil razvpit tudi zaradi gladovne stavke v arizonskem zaporu, dokler mu niso, domnevno iz verskih razlogov, odobrili biološko neoporečne hrane. Videz posebneža naj bi zavajal. Nesojeni igralec z vzdevkom Jake Angeli, ki so ga vrgli iz mornarice zaradi zavračanja cepljenja, naj bi načrtoval uboj izvoljenih politikov ter je podpredsedniku Miku ­Penceu poslal sporočilo z grožnjo, da pravica prihaja, sporoča ­tožilstvo.

Dolgoletna zaporna kazen grozi tudi upokojenemu gasilcu Robertu Sanfordu, ki je pred kongresno stavbo vrgel na policiste gasilni aparat, ter Petru Stagerju, ki naj bi enega od njih pretepal z drogom zastave. Nič dobrega se ne piše tudi moškemu, ki se je po kongresu sprehajal z zastavo sužnjelastniške konfederacije, ter moškemu, ki je nosil majico z napisom »Camp Auschwitz«. Vse to je posneto na številnih videoposnetkih, negotova je tudi prihodnost olimpijskega prvaka v plavanju Kleta Kellerja, ki so ga odkrili med kongresnimi izgredniki.
 

Globoke družbene rane


V zvezi s »šamanom« Chansley­jem namigujejo tudi na zlorabo mamil in duševno bolezen, saj naj bi govoril preiskovalcem, da je z drugega planeta. Ni jasno, kaj se dogaja v glavah nekaterih drugih zagovornikov teorij zarote, predvsem tistih, ki verjamejo, da se Trump bori z mednarodno zaroto satanskih pedofilov. Na tistih redkih desno usmerjenih spletnih portalih, ki imajo po obširni akciji cenzure tehnoloških in komunikacijskih velikanov še dostop do javnosti, se že širijo nasprotne teorije zarote. Med aretiranimi zaradi vdora v kongres je tudi pripadnik skrajno levega gibanja Antifa John Sullivan, ki pravi, da je hotel vse dokumentirati, posnetki ga pa kažejo med pozivanjem, da je treba vse požgati do tal.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi republikanske kongresnike sumi pomoči izgrednikom. Foto Joshua Roberts/&Reuters
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi republikanske kongresnike sumi pomoči izgrednikom. Foto Joshua Roberts/&Reuters


Sullivan je opozarjal množice tudi na smrt vojaške veteranke Ashli Babbitt, še preden so jo potrdili, in desni mediji ugibajo o usklajenem delovanju skrajno levih aktivistov v slogu infiltriranja kitajskih obveščevalcev med hong­konške protestnike. Celo voditelj republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy se je čutil poklicanega zavrniti takšne teorije, a ga utišana in užaljena polovica ameriškega volilnega telesa morda ne bo poslušala.

Ameriške družbene rane zaradi lanskih volitev so globoke in segajo na politično, socialno in celo osebno raven. Poučen posnetek z demonstracij dan pred vdorom v kongres kaže temnopolto varnostnico med fizičnim obračunavanjem z belsko protestnico, ki ji je poskusila odvzeti prenosni telefon. Osemindvajsetletno Ashanti Smith so že odpustili, kar je v takšnih primerih običajno, ni pa običajna usoda petdesetletne Therese Duke, ki jo je dobila s pestjo v obraz. Njena najstniška hči se je namreč na družbenih medijih pritožila, da ji mama poleti ni dovolila na demonstracije »Življenja temnopoltih so pomembna« – zaradi nevarnosti, da bi se izrodile v nasilje.

Najbrž je samo še vprašanje časa, kdaj se bo v ameriški kaos spet vpletlo rasno vprašanje. Washingtonska županja Muriel Bowser je tiste, ki so vdrli v kongres, označila za belske skrajneže­, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je s sodnim preganjanjem zagrozila tudi nekaterim – domnevno republikanskim – kongresnikom, če se bo pokazalo, da so pomagali pri zločinih. Najhujši še niso pojasnjeni. Vsaj javnosti še niso znane podrobnosti o uboju Ashli Babbitt in policista Briana Sicknicka, ki je umrl po udarcu z gasilnim aparatom po glavi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine