Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Za sestrelitev malezijskega letala obtožili tri Ruse in Ukrajinca

Za štirimi obtoženimi so že izdali mednarodno tiralico. Ob sestrelitvi letala je bilo ubitih 283 potnikov in 15 članov posadke.
Danski preiskovalci so obtožili tri Ruse in Ukrajinca. FOTO: Reuters
Danski preiskovalci so obtožili tri Ruse in Ukrajinca. FOTO: Reuters
A. I., G. Z.
19. 6. 2019 | 13:24
19. 6. 2019 | 15:06
3:07
Štiri moške so obtožili za sestrelitev malezijskega letala v Ukrajini leta 2014. Umrlo je 298 potnikov in članov posadke.

Nizozemski preiskovalci so obtožili tri Ruse in Ukrajinca. Znana so tudi že njihova imena – Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov in Ukrajinec Leonid Karčenko. Girkin je bivši polkovnik v ruski obveščevalni službi FSB, Dubinski pa nekdanji pripadnik ruske obveščevalne agencije, bil je tudi Girkinov namestnik.

Girkin, ki je v ukrajinskem mestu Donetsk opravljal delo obrambnega ministra, naj bi bil najvišji vojaški častnik na območju Ukrajine, ki je bil v stalnem stiku z Rusi. V svoji uradni izjavi je zapisal: »Lahko rečem le, da Boeinga ni sestrelila milica.«

Letalo je letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ko so ga nad Ukrajino sestrelili. Za štirimi obtoženimi so že izdali mednarodno tiralico. Primer bodo na sodišču na Nizozemskem predstavili 9. marca prihodnje leto, je napovedala skupna preiskovalna skupina pod vodstvom nizozemskih tožilcev na tiskovni konferenci v Utrechtu.

Ob sestrelitvi letala je bilo ubitih 283 potnikov in 15 članov posadke. FOTO: Lai Seng Sin/Reuters
Ob sestrelitvi letala je bilo ubitih 283 potnikov in 15 članov posadke. FOTO: Lai Seng Sin/Reuters


Četverica je obtožena umora zaradi sestrelitve letala Boeing 777 družbe Malayia Airlines pred skoraj petimi leti. Letalo je nad Ukrajino sestrelila raketa buk, ki naj bi bila izstreljena iz vasi Pervomajsk – pod nadzorom pro ruskih separatistov.
 
»Vesel sem, da se bo postopek končno začel in da so objavili imena. To je začetek. Zadovoljna sem,« je dejala Silene  Fredriksz, ki je v nesreči izgubila sina in snaho.



Ob sestrelitvi letala je bilo ubitih 283 potnikov in 15 članov posadke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine