Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Za demokratično preobleko se skriva avtoritativni samodržec

Nicolas Maduro bo danes prisegel za drugi predsedniški mandat.
Venezuela z Nicolasom Madurom vstopa v novih šest let predsedovanja. FOTO: Reuters
Venezuela z Nicolasom Madurom vstopa v novih šest let predsedovanja. FOTO: Reuters
A. V.
10. 1. 2019 | 07:00
15. 1. 2019 | 19:40
3:01
Prišel je dan, ko se ne bo spremenilo nič, čeprav bi se moralo vse. Nicolas Maduro bo prisegel za drugi predsedniški mandat na čelu Venezuele, kar bodo vladne sile proslavile kot praznik demokracije, opozicijski privrženci pa kot še en dokaz ­krivice, nesvobode­ in zatiranja.

V Venezueli ni soglasja, vse deluje po načelu, če nisi z nami, si proti nam. Podporniki Nicolasa ­Ma­dura bodo danes praznovali v prepričanju, da je njihov predsednik znova ohranil državno (in lastno) suverenost pred napadi zunanjih sovražnikov, ki si z mednarodnimi sankcijami želijo zgolj prilastiti venezuelsko nafto. Drugačne volje bodo opozicijski zavezniki s trditvami, da se za demokratično preobleko skriva avtoritativni ­samodržec.

Osrednja točka spora so lanske majske volitve. Madurov tabor jim pripisuje naddemokratični pomen, ker naj bi venezuelski predsednik uslišal domače in tuje pozive o ­nujnosti predčasnih volitev, čeprav te obveznosti ni imel. Majske volitve naj bi dokazovale, da se Maduro ne oklepa oblasti in da je pripravljen oditi, če bi kdo dobil več ­glasov.
 

Največje zaloge nafte na svetu


Majske volitve niso bile zgolj znamenje dobre volje, da bi uslišali »resnično« voljo Venezuele, ampak dobro premišljen politični manever. V Venezueli so imeli v zadnjih letih več volitev z nenehnimi pritožbami opozicije, da jih Madurov režim prilagodi svojim potrebam. Ene izmed takšnih so bile lokalne volitve, zato so jih številne opozicijske stranke v jezi bojkotirale, Madurova vlada pa je konec leta 2017 sprejela sklep, da se morajo stranke, ki niso sodelovale na lokalnih volitvah, ponovno registrirati, če hočejo sodelovati na predsedniških volitvah. Zapleteni postopki in zgodnejše predsedniške volitve so opoziciji zvezali roke in zakrili oči.Maduro je vnovič zmagal, danes pa bo imel prisego, ker se je šele decembra končal njegov redni mandat.

Maduro se zadovoljno nasmiha tudi zaradi nesoglasij v opoziciji, kako in s kom se sploh lotiti pravega upora. Čeprav legitimnosti predsedniških volitev ne priznavajo Evropska unija, ZDA in druščina iz skupine Lima (Argentina, Brazilija, Kanada, Čile, Kolumbija …), so Madu­rov novi mandat priznali v Mehiki, Kubi, Boliviji, Urugvaju, Turčiji, Rusiji, Kitajski … Ko se svetovni veljaki pogovarjajo o Venezueli,­ drug drugega obtožujejo, kdo je kriv (koruptivni režim proti mednarodnim sankcijam), toda daleč od elite trpi ljudstvo zaradi hiperinflacije, pomanjkanja hrane in zdravil. V državi z največjo zalogo nafte na svetu prebivalci umirajo zaradi lakote.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine