Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Z dnevnega reda črtajo vojno in vabijo Putina

Ali bo namesto Rusije vstopila Poljska, za večino azijskih držav ni dilema; Moskvo potrebujejo kot ravnovesje Kitajski.
Finančni ministri in vodje centralnih bank članic G20 so se v Džakarti srečali že februarja. FOTO: Mast Irham/Pool/Reuters
Finančni ministri in vodje centralnih bank članic G20 so se v Džakarti srečali že februarja. FOTO: Mast Irham/Pool/Reuters
23. 3. 2022 | 18:45
23. 3. 2022 | 18:45
6:26

V nadaljevanju preberite:

Kitajski funkcionarji in diplomati so prejšnji teden začeli misijo preurejanja dnevnega reda vrhunskega srečanja kluba G20, ki bo novembra potekalo na indonezijskem otoku Bali. Ob previdnem soglasju predsedujoče države so z dnevnega reda črtali vojno v Ukrajini, pri čemer je bilo rečeno, da se mora skupina, v kateri so zbrana najbolj dinamična gospodarstva na svetu, zdaj popolnoma osredotočiti na gospodarsko okrevanje po pandemiji.

Ta teden je ruska veleposlanica v Džakarti Ljudmila Vorobjeva pred novinarji izjavila, da se namerava vrhunskega srečanja udeležiti tudi predsednik njene države Vladimir Putin. »To bo odvisno od številnih stvari, vključno s situacijo s covidom,« je dodala, kot da ne bi bilo vojne.

Kitajska misija, ki bi jo lahko opisali kot »dajmo se v imenu gospodarskega okrevanja vsi enako pretvarjati, da smo nori«, je tako vnaprej propadla. O zločinu na ukrajinskih tleh se bo celo govorilo na začetku, glede na to, da je bilo že postavljeno vprašanje, ali je treba Rusijo izključiti iz G20, tako kot je bila leta 2014 zaradi zasedbe Krima izključena iz kluba najmočnejših gospodarstev G8.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine