Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vsi predsednikovi pomočniki

Ukrajinska afera: Argumenti predsednika Donalda Trumpa na veliki preizkušnji
Lev Parnas in Igor Fruman, tesna sodelavca osebnega odvetnika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, po aretaciji na letališču Dulles Foto AFP
Lev Parnas in Igor Fruman, tesna sodelavca osebnega odvetnika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, po aretaciji na letališču Dulles Foto AFP
14. 10. 2019 | 06:00
14. 10. 2019 | 08:54
4:48
New York – Naše vrednote so napadene kot še nikoli, levičarski radikalci v vladi in zunaj nje hočejo razcefrati ustavo – s temi besedami republikanski predsednik Donald Trump predlaga razrešitev demokratske predsednice predstavniškega doma in voditelja odbora za obveščevalne zadeve, ki vodita preiskavo za njegovo razrešitev. Z aretacijo sodelavcev njegovega osebnega odvetnika pa so Trumpovi argumenti na veliki preizkušnji.

Trump Nancy Pelosi in Adama Schiffa obtožuje laganja o svojem poletnem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, zaradi katerega sta predsednica predstavniškega doma in vodja odbora za obveščevalne zadeve tudi sprožila preiskavo o njegovi razrešitvi. Schiff je še pred objavo prepisa pogovora navajal ostrejše informacije žvižgača, ki naj bi povrh vsega v preteklosti profesionalno sodeloval z nekdanjim demokratskim podpredsednikom Joejem Bidnom. Trump sedanjega demokratskega predsedniškega kandidata in njegovega sina obtožuje korupcije v Ukrajini.


Zasebni interesi


Hunter Biden je brez ustreznih izkušenj sedel v upravnem odboru največjega zasebnega ukrajinskega proizvajalca plina Burisma Holdings, nekdanja ameriška veleposlanica v Kijevu Marie Yovanovitch, v spornem pogovoru omenjena kot »slaba novica«, pa je med pričanjem pred odbori predstavniškega doma republikanskega predsednika sama obtožila ogrožanja nacionalne varnosti. Zunanji minister Mike Pompeo je zaman poskušal preprečiti njeno pričanje in zdaj javnost prepričuje, da so prošnje za usluge zaveznikom, partnerjem »in celo nasprotnikom« nekaj običajnega. Za dolgoletno diplomatko je to uveljavljanje zasebnih interesov namesto javnih koristi.

Yovanovitcheva, ki jo je v Kijev poslal še prejšnji, demokratski predsednik Barack Obama, je med svojim službovanjem še posebej kritizirala že nekdanjega državnega tožilca Jurija Lucenka, s katerim se je v iskanju grehov družine Biden sestajal Trumpov osebni odvetnik Rudy Giuliani. Nekdanji newyorški župan je diplomatko obtoževal delovanja proti republikanskemu predsedniku, konec minulega tedna pa so na washingtonskem letališču aretirali z njim povezana floridska poslovneža ukrajinskega in beloruskega rodu, in tako ameriška politična tragikomedija dobiva nove razsežnosti. Lev Parnas in Igor Fruman sta republikanski stranki osebno in prek svojih podjetij podarila visoke vsote ter si prislužila večerjo s predsednikom, zajtrk z njegovim sinom in udeležbo na ekskluzivnih dogodkih v floridskem letovišču Mar-a-Lago.

...
...


Povezave z Giulianijem


V elitnih Trumpovih hotelih v Washingtonu in New Yorku so ju večkrat fotografirali z Giulianijem, ki mu zdaj prav tako grozijo kongresne in kazenske preiskave. Floridskima poslovnežema sovjetskih korenin pa obtožnica očita, da sta republikancem posredovala denar neimenovanega ruskega državljana prek svojega podjetja Global Energy Producers, ki sta ga brez prejšnjih izkušenj v energetiki aprila lani ustanovila za izvoz ameriškega zemeljskega plina v Evropo in še posebej v Ukrajino. Trumpovi administraciji naj bi pomagala do prednostnega cilja, to je zmanjšanje odvisnosti te in drugih držav od ruskega plina, na marčevski energetski konferenci v Houstonu pa naj bi predstavniku ukrajinskega državnega energetskega velikana Naftogaz ponudila pomoč pri prevzemu podjetja ter namigovala na svoje visoke zveze. Napovedala sta mu skorajšnji odpoklic ameriške veleposlanice v Kijevu, in res je morala Marie Yovanovitch maja pakirati kovčke.

Energična poslovneža sta z ruskim državljanom, navedenim v obtožnici, načrtovala še druge investicije, na primer gojenje marihuane v Nevadi in drugje, Parnas pa je bil po navedbah Washington Posta prevajalec v odvetniški ekipi ukrajinskega tajkuna Dmitra Firtaša z obsežnimi ruskimi povezavami, ki se iz Avstrije brani pred izgonom v ZDA. Floridčana sovjetskih korenin sta Trumpovega osebnega odvetnika najela za svetovalca pri svojem podjetju Fraud Guarantee, ki naj bi posredovalo programsko opremo za prepoznavanje poslovnih goljufij, ter mu sama pomagala pri iskanju informacij o delovanju Joeja in Hunterja Bidna v Ukrajini.

Giuliani je priznal pogosta srečanja, a sta Parnas in Fruman po njegovem prepričanju dostojna človeka. Zato pa je Trump novinarjem pred Belo hišo zatrdil, da »gospodov« ne pozna, fotografira se z vsemi mogočimi ljudmi. Pričakovati je, da mu kongresni in drugi preiskovalci ne bodo verjeli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine