Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vse večja luknja v bruseljski blagajni

Predvsem države, ki so neto plačnice, si želijo racionalnejše potrošnje, ne pa izrazitega povečanja evropskega proračuna.
Iz bruseljske blagajne se največ denarja steka v kohezijo (pomoč manj razvitim regijam) in kmetijstvo. Foto Yves Herman/Reuters
Iz bruseljske blagajne se največ denarja steka v kohezijo (pomoč manj razvitim regijam) in kmetijstvo. Foto Yves Herman/Reuters
15. 7. 2023 | 06:00
15. 7. 2023 | 11:50
4:28

V nadaljevanju preberite:

Vojna v Ukrajini, višji stroški upravljanja migracij, mednarodna partnerstva, uskladitev plač uradništva z gibanjem cen, vlaganja v strateške tehnologije in zagotavljanje gospodarske konkurenčnosti stare celine so okoliščine, zaradi katerih si Bruselj želi povečati proračun do leta 2027.

Ko so ministri za evropske zadeve na začetku tedna v Bruslju razpravljali o tem, je bilo slišati predvsem številne kritike. Severne neto plačnice na čelu z Nemčijo bi raje dvakrat obrnile vsak evro. Ker v državah članicah že tako vse bolj zatiskajo pas in režejo postavke, Bruselj po tej logiki ne bi smel biti izjema. Slovenija kot neto prejemnica ima manj težav s povečevanjem proračuna EU.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine