Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vojna in mir v Pandorini skrinjici

Del kitajske prisotnosti v poslovanju zunaj visoko obdavčenega območja je korupcija, del izvira iz politike vzporednih svetov.
Joe Biden in Xi Jinping se bosta še pred koncem leta prek videopovezave sestala na vrhunskem srečanju. FOTO: Anthony Wallace/AFP
Joe Biden in Xi Jinping se bosta še pred koncem leta prek videopovezave sestala na vrhunskem srečanju. FOTO: Anthony Wallace/AFP
11. 10. 2021 | 19:46
11. 10. 2021 | 19:46
6:31

V nadaljevanju preberite:


Ko je takratna državna sekretarka Hillary Clinton obiskala Kitajsko leta 2009, torej v času, ko se še ni vedelo, kako si bo svet opomogel po svetovni finančni krizi, so kitajski funkcionarji zagrozili, da bo začela njihova centralna banka prodajati ameriške obveznice. Te so obsegale več kot tretjino kitajskih deviznih rezerv, ki so takrat znašale več kot 2000 milijard dolarjev.

To je bil kitajski poskus, da bi ameriški zunanji ministrici zaprli usta, polna očitkov o kitajskih pritiskih na Tajvan in stanju človekovih pravic na Tibetu. Toda Hillary Clinton je, kot so takrat zatrdili dobro obveščeni viri, odgovorila z grožnjo: če bo začela Narodna banka Kitajske prodajati ameriške obveznice, bo Washington objavil seznam kitajskih visokih funkcionarjev, ki so te obveznice kupili v svojem imenu in v lastno korist. Nato so kitajsko-ameriški odnosi zapluli v veliko mirnejše vode.

Ko so kitajska bojna letala v minulih dneh preletavala varnostno-identifikacijsko območje Tajvana, partijski, državni in vojaški voditelj Xi Jinping pa v soboto poudaril, da »je treba izpolniti partijsko nalogo združitve domovine«, se je zazdelo, da so kitajsko-ameriški odnosi znova na robu prepada.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine