Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vojaki v Maliju izpustili začasnega predsednika in premiera

Nezadovoljni malijski vojaki so Ndawa in Ouaneja pridržali v ponedeljek zvečer.
Polkovnik Assimi Goita FOTO: Amadou Keita/Reuters
Polkovnik Assimi Goita FOTO: Amadou Keita/Reuters
STA
27. 5. 2021 | 10:58
27. 5. 2021 | 11:04
2:48
V Maliju so vojaki ponoči po treh dneh izpustili začasnega predsednika države Baha Ndawa in začasnega premiera Moctarja Ouaneja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je za AFP danes povedal neimenovani predstavnik vojske, da je dvojica znova na prostosti in doma, sta potrdili tudi njuni družini.

Nezadovoljni malijski vojaki so Ndawa in Ouaneja, ki sta po avgustovskem vojaškem udaru prevzela vodenje začasnih malijskih oblasti, pridržali v ponedeljek zvečer. Začasni podpredsednik države, polkovnik Assimi Goita, je nato v torek sporočil, da so oba razrešili s položajev. V sredo sta nato oba še odstopila v prisotnosti posrednikov v vojaškem oporišču, kjer so ju zadrževali.

Goita je sicer dvojico obtožil »sabotaže« tranzicije, ker se pred menjavami v prehodni vladi nista posvetovala z njim. Vodja avgustovskega vojaškega udara je dejal, da se je čutil odgovornega ukrepati, in zatrdil, da se bo tranzicija nadaljevala v skladu z načrti in da bodo predvidene volitve potekale prihodnje leto.

image_alt
Malijska vojska utrjuje svojo oblast


Pred tem je bilo v ponedeljek več menjav v začasni vladi. Vojska je sicer ohranila strateško pomembna ministrstva, tudi obrambno in varnostno, sta pa svoja položaja izgubila vodji avgustovskega puča, minister za obrambo Sadio Camara in minister za varnost Modibo Kone. Skupaj z začasnim predsednikom in premierom so vojaki v ponedeljek med drugim pridržali tudi novega ministra za obrambo.

Dogajanje v Maliju, ki po pisanju AFP predstavlja že drugi vojaški udar v devetih mesecih v Maliju, so v torek v skupni izjavi obsodili Združeni narodi, Ecowas, Afriška unija, Evropska unija in ZDA. Pozvali so k takojšnji in brezpogojni osvoboditvi predsednika in premiera.

Avgusta lani so mladi vojaki odstavili tedanjega malijskega predsednika Ibrahima Boubacarja Keito zaradi domnevne vladne korupcije in njegovega odzivanja na upor malijskih džihadistov. Potem ko je Gospodarska skupnost držav zahodne Afrike (Ecowas) zagrozila s sankcijami, je vojaška hunta predala oblast začasni vladi, ki je napovedala reformo ustave in pripravo volitev v 18 mesecih.

Mnogi so dvomili, ali je vlada, v kateri so prevladovali vojaki, dejansko pripravljena ali sposobna pripraviti reformo v tako kratkem času. Dvomi so ostali, čeprav je začasna vlada prejšnji mesec za 31. oktober napovedala ustavni referendum, februarja prihodnje leto pa naj bi sledile volitve.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine