Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Voditelji EU začenjajo pogovore o vodilnih položajih in strateških prioritetah

Danes naj bi se posvetili nadaljnji podpori Ukrajini – ob začetku se jim bo pridružil tudi ukrajinski predsednik – ter obrambi in Bližnjemu vzhodu.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. FOTO: Johanna Geron Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. FOTO: Johanna Geron Reuters
STA
27. 6. 2024 | 07:09
27. 6. 2024 | 14:19
3:05

Voditelji držav članic EU bodo popoldne v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, ki ga bodo po pričakovanjih močno zaznamovali pogovori o prihodnjem vodstvu in strateških prioritetah Unije. Danes naj bi se posvetili nadaljnji podpori Ukrajini – ob začetku se jim bo pridružil tudi ukrajinski predsednik – ter obrambi in Bližnjemu vzhodu.

Predsedniki vlad in držav članic EU so zasedanje, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, začeli s pogovorom z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta naj bi ob robu srečanja z EU podpisal tudi sporazum o varnostnih jamstvih.

Kot je dejal ob prihodu na vrh EU, bo ta sporazum vseboval zavezo vseh 27 držav članic, da Ukrajini zagotovijo obsežno podporo.  Ob tem je napovedal, da bodo podpisali tri varnostne sporazume, tudi enega z EU kot celoto.

Ta sporazum bo po njegovih besedah prvič vseboval zavezo vseh 27 držav članic, da Ukrajini zagotovijo obsežno podporo, ne glede na morebitne notranje institucionalne spremembe. »Vsak naš korak nas približuje našemu zgodovinskemu cilju miru in blaginje v našem skupnem evropskem domu,« je pred prihodom na srečanje na družbenem omrežju X sporočil Zelenski.

Podpora Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo bo sicer znova ena od osrednjih tem vrha EU. Med drugim bodo razpravljali o nedavnem dogovoru voditeljev skupine G7 o posojilu v višini 50 milijard ameriških dolarjev Ukrajini, za odplačevanje katerega bi ji namenili prihodke od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja.

Predsedniki vlad in držav članic EU bodo zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi premier Robert Golob, začeli s pogovorom z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Matej Družnik
Predsedniki vlad in držav članic EU bodo zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi premier Robert Golob, začeli s pogovorom z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Matej Družnik

Z nadaljnjo podporo Ukrajini je močno povezana tudi razprava o okrepitvi evropske obrambne industrije, kar bo predvidoma prav tako ena od tem prvega dne zasedanja.

Ob tem naj bi danes govorili še o vojni na Bližnjem vzhodu, kjer Izrael po lanskem napadu palestinskega gibanja Hamas nadaljuje ofenzivo na Gazo.

Celotno dvodnevno zasedanje bo sicer potekalo v senci pogovorov o prihodnjem vodstvu EU. Predstavniki Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) so se o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah dogovorili v torek, vendar pa italijanska premierka Giorgia Meloni, ki ne pripada nobeni od trojice skupin, s tem dogovorom ni zadovoljna.

Evropsko komisijo naj bi glede na neformalni dogovor še naprej vodila Ursula von der Leyen (EPP), portugalski socialist Antonio Costa (S&D) naj bi vodil Evropski svet, Kaja Kallas (Renew) pa diplomacijo EU.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine