Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vladajočo HDZ zapušča članstvo

Vodja stranke HDZ Andrej Plenković miri, da je vse v redu. Analitiki opozarjajo na težave.
Premier Andrej Plenković je poskusil v javnosti zmanjšati pomen znotrajstrankarskega dogajanja. FOTO: Virginia Mayo/AFP
Premier Andrej Plenković je poskusil v javnosti zmanjšati pomen znotrajstrankarskega dogajanja. FOTO: Virginia Mayo/AFP
17. 3. 2021 | 19:00
3:40
Po prepričljivi zmagi na lanskih parlamentarnih volitvah je bilo videti, da bo predsednik vladajoče desnosredinske HDZ Andrej Plenković z lahkoto popeljal stranko do uspeha na majskih lokalnih volitvah. A kot kaže, ne bo tako. Zapletlo se je namreč zaradi odhodov članov iz stranke, srce svojevrstnega upora je bila vzhodna Slavonija. Njihovemu zgledu so dolgoletni člani sledili tudi drugod.

Je to res politična bitka za Slavonijo? Tako je! Prav Slavonija je tudi politični teren skorajda skrajne desnice, ki jo v tem političnem trenutku na Hrvaškem pooseblja Miroslav Škoro, ki se je po neuspehu na predsedniških volitvah zdaj odločil kandidirati na lokalnih. Rad bi zasedel stolček pokojnega Milana Bandića.

Vodstvo HDZ je Slavonijo venomer imelo za pomembno. Že zaradi Vukovarja in dogajanja v domovinski vojni, po kateri je prav ta regija, še posebej vzhodni del, postala poligon za politično nabiranje točk, predvsem pri simpatizerjih tistih, ki jim je še vedno bolj kot jutri pomemben včeraj.



Zdaj so se Plenkoviću uprli prav v Slavoniji, in to skoraj celoten politični vrh z nekaj župani in vidnimi člani županij. Pridružili so se jim tudi nekateri iz drugih hrvaških mest. Rdeča nit očitkov na račun odhodov in izstopov iz stranke naj bi bili »nakopičene težave, ki jih vlada HDZ noče odpraviti, in nesmiselno imenovanje kandidatov za lokalne volitve«. Škora in delovanja njegovega Domovinskega gibanja niso omenili, so ga pa zato kot enega od pomembnih elementov izpostavili analitiki.


Pesek v oči


Plenković je zatrdil, da je »s HDZ vse v najlepšem redu«, in tako poskusil v javnosti zmanjšati pomen znotrajstrankarskega dogajanja. Javnost in analitiki se z njim ne strinjajo. »Plenković prepričuje, da je HDZ okej in vse v najlepšem redu, vendar ga dogajanje v stranki demantira,« je v Večernjem listu ocenil komentator Denis Romac, ki je dogodke povezal z »znotrajstrankarskimi procesi in nezadovoljstvom v stranki«.

image_alt
Koronavolitve pri sosedih


Josip Dabro, dolgoletni član HDZ in kandidat za župana Vukovarsko-sremske županije (tudi sam je pred kratkim zapustil HDZ), je povedal javnosti, da je cesar gol. »Še zdaleč ne drži, da HDZ ni v težavah. Andreja Plenkovića sem večkrat prijateljsko opozoril, kaj se dogaja. Pričakoval sem, da bo revitaliziral HDZ, a se to ni zgodilo. Pričakoval sem, da bo Hrvaška nadaljevala po dobri poti. Pa ne,« je dejal Dabro.

Nekateri analitiki so zdajšnje dogajanje v HDZ primerjali z dogajanjem v stranki leta 2012, ko je njen vrh zavzel Tomislav Karamarko, nezadovoljstvo v stranki pa se je kopičilo. Takrat se je Karamarko odpovedal številnim dolgoletnim članom HDZ, tudi namestniku predsednika Dragu Prgometu in nekdanji finančni ministrici ter zdajšnji predsednici agrokoncerna Podravka Martini Dalić. Tudi Jadranka Kosor je bila postavljena na stranski tir in je ob prvi priložnosti odšla »čim dlje od stranke«, v kateri je dolgo bila v vrhu in jo soustvarjala. Karamarko je tudi marsikaj napovedoval, vendar iz obljub, da bo posodobil stranko, ni bilo nič, članstvo pa se je osipalo.

Dan lokalnih volitev, 16. maj, je vse bliže. Ne le za kandidate, tudi za HDZ in Andreja Plenkovića.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine