Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Otoku grozi, da ga bo virus odrezal od Evrope

Nekatere članice EU so zaradi strahu pred novim sevom koronavirusa ukinile potniški promet z Združenim kraljestvom.
Mednarodni terminal londonske železniške postaje St. Pancras, od koder je mogoče s hitrim vlakom odpotovati na evropsko celino, utegne za praznike samevati. Foto: Niklas Halle'n/Afp
Mednarodni terminal londonske železniške postaje St. Pancras, od koder je mogoče s hitrim vlakom odpotovati na evropsko celino, utegne za praznike samevati. Foto: Niklas Halle'n/Afp
20. 12. 2020 | 17:15
21. 12. 2020 | 00:03
3:52
Več članic Evropske unije je začasno ukinilo letalski in železniški potniški promet z Združenim kraljestvom iz strahu pred tem, da bi lahko potniki z Otoka prinesli nov sev virusa sars-cov-2, ki se po izkušnjah britanskih zdravstvenih delavcev in strokovnjakov med prebivalstvom širi bistveno hitreje kot do sedaj znane oblike.

Prva, ki se je odločila ukrepati, je bila Nizozemska, ki je do 1. januarja ukinila ves letalski potniški promet v Združeno kraljestvo. Le nekaj ur zatem ji je sledila Belgija, ki bo od polnoči poleg letov za najmanj 24 ur ukinila tudi železniško povezavo Eurostar, ki Bruselj povezuje z Londonom. Za enak ukrep so se nato odločile še Italija, Francija, Nemčija in Irska.

Nov sev virusa, ki so ga na Otoku prvič zaznali septembra, naj bi bil v ozadju hitrega širjenja okužb v zadnjih dneh, zaradi česar se je po podatkih zdravstvenih organizacij močno povečal pritisk na britanski zdravstveni sistem. Mutirani virus se širi 70 odstotkov hitreje, je včeraj pojasnil britanski premier Boris Johnson. Njegovi vladi posledično ni preostalo drugega kot da na najbolj ogroženih območjih razglasi najstrožje možne ukrepe, ki so primerljivi z zaustavitvijo javnega življenja v drugih evropskih državah.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je potrdil, da je novi sev virusa ušel izpod nadzora. Foto: Roger Harris/Afp
Britanski minister za zdravje Matt Hancock je potrdil, da je novi sev virusa ušel izpod nadzora. Foto: Roger Harris/Afp


Minister za zdravje Matt Hancock je v seriji nedeljskih intervjujev za otoške medije poudaril, da je širjenje novega seva virusa »ušlo izpod nadzora«. Milijone prebivalcev Anglije, ki so se konec tedna znašli v novem »lockdownu«, je zato opozoril, naj se obnašajo, kot da že imajo virus in s tem preprečijo njegovo širjenje na druge.


Mutacijo zaznali tudi drugje


Če je še do pred nekaj dni nazaj je kazalo, da bo večina Angležev lahko praznovala božič s svojimi najbližjimi, je od včeraj naprej jasno, da bodo mnogi morali svoje praznične načrte močno prilagoditi. Čeprav za zdaj ni nikakršnih dokazov, da je mutirani koronavirus nevarnejši od tistega, ki se že vse od začetka lanskega leta širi po svetu, oziroma da so cepiva proti njemu manj učinkovita, ukrepi, ki so bili na ogroženih območjih v veljavi do sedaj, po besedah strokovnjakov in predstavnikov vlade niso več dovolj za preprečitev širjenja okužb.

Združeno kraljestvo je o položaju obvestilo tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, ki je evropske države pozvala, naj okrepijo ukrepe za zaustavitev novega seva. Po poročanju britanskih medijev so enak mutirani virus zaznali tudi na Nizozemskem, Danskem, v Avstraliji in Južni Afriki, toda tisto, kar zbuja skrb v britanskem primeru, je predvsem količina odkritih okužb. Samo v Londonu naj bi bil po podatkih vladne strokovne skupine mutirani virus odgovoren za 60 odstotkov novih okužb.

Belgija bo od polnoči poleg letov za najmanj 24 ur ukinila tudi železniško povezavo Eurostar, ki Bruselj povezuje z Londonom. Foto: Niklas Halle'n/Afp
Belgija bo od polnoči poleg letov za najmanj 24 ur ukinila tudi železniško povezavo Eurostar, ki Bruselj povezuje z Londonom. Foto: Niklas Halle'n/Afp


Evropske držav, ki so se odločile začasno ukinili letalske in železniške potniške prometne povezave z Otokom, so vse poudarile, da to počnejo iz preventivnih razlogov. »Ta nova mutacija poraja veliko vprašanj,« je poudaril belgijski premier Alexander De Croo, ki je dopustil možnost, da se je že zdavnaj razširila tudi drugod po celini.

image_alt
Kmalu bo jasno, kaj pomeni brexit


Prometne povezave z Združenim kraljestvom in članicami EU se utegnejo konec leta v vsakem primeru znajti pod pritiskom, saj se 31. januarja izteče prehodno obdobje po brexitu. Če Bruselj in London do tega datuma ne bosta uspela doseči dogovora o prihodnjih odnosih, utegne poleg potniškega začasno zastati tudi tovorni promet. Danes se je sicer iztekel najnovejši neuradni rok za sklenitev dogovora.

Sorodni članki

VideoWall
Božič po Evropi

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine