Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V ZDA kazenski pregon nekdanjega direktorja Volkswagna

Obtožnica Winterkornu očita, da je za prevaro škodljivih snovi v izpuhih dizelskih motorjih vedel od maja 2014, vendar je ni ustavil, ampak je naročil, naj se nadaljuje.
Martinu Winterkornu grozi do 25 let zapora in 270.000 dolarjev denarne kazni. FOTO: Michael Sohn/AP
Martinu Winterkornu grozi do 25 let zapora in 270.000 dolarjev denarne kazni. FOTO: Michael Sohn/AP
Be. B., STA
4. 5. 2018 | 08:29
4. 5. 2018 | 11:17
2:29
Washington – Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je v četrtek objavil obtožnico proti nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen Martinu Winterkornu zaradi sodelovanja v prevari na uradnih testih količine škodljivih snovi v izpuhih dizelskih motorjev.



Škandal je izbruhnil septembra 2015, Winterkorn pa je kmalu zatem odstopil s položaja. Obtožnica, ki jo je velika zvezna porota v Michiganu potrdila marca, objavljena pa je bila zdaj, 70-letnemu Winterkornu očita, da je vedel za prevaro od maja 2014, vendar je ni ustavil, ampak je celo naročil, naj se nadaljuje. Grozi mu do 25 let zapora in 270.000 dolarjev denarne kazni.
 

»Vsak, ki želi prevarati ZDA, bo plačal visoko ceno«


Sessions, ki je vpleten v škandal z ruskim poseganjem v ameriške volitve 2016, je dejal, da bo vsak, ki želi prevarati ZDA, plačal visoko ceno. »Obtožnica navaja, da je škandal prevare segel do vrha podjetja Volkswagen,« je sporočil Sessions.

Obtožnica navaja, da je imel Winterkorn poleti 2015 poseben sestanek z inženirji in drugimi sodelavci, ki so mu podrobno predstavili, kako deluje potvaranje izpustov na testih v ZDA in kakšne bodo posledice, če jih dobijo. Winterkorn naj bi jim povedal, naj to nadaljujejo.

Motorje so priredili tako, da so na uradnih testih pokazali veliko manjše izpuste škodljivih snovi v zrak, kakor so bili v resnici med vožnjo. Volkswagnovi dizelski motorji so v zrak spuščali do 40 odstotkov dušikovega oksida več, kot je dovoljeno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine