Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Švici včeraj tropski dan, rekordno vroč za oktober

Živo srebro se je v Locarnu povzpelo do 30,5 stopnje Celzija. Meteorologi so namerili absoluten oktobrski rekord v 150-letni zgodovini merjenja temperatur v Švici.
Vrnitev poletja v Švico je bila izjemna, meteorologi so že za danes napovedali občuten padec temperatur. FOTO: Xurzon Getty Images/Istockphoto
Vrnitev poletja v Švico je bila izjemna, meteorologi so že za danes napovedali občuten padec temperatur. FOTO: Xurzon Getty Images/Istockphoto
V. U.
25. 10. 2018 | 11:19
25. 10. 2018 | 13:58
1:43
Švicarski meteorologi so v Locarnu v regiji Ticino na meji z Italijo včeraj namerili absoluten rekord v zgodovini merjenja temperatur v državi v oktobru. Živo srebro se je povzpelo do 30,5 stopinje Celzija. Že ob štirih zjutraj je bila temperatura zraka 21 stopinj Celzija.

Meteorologi so včerajšnji dan označili za prvi oktobrski tropski dan v Švici. Temperaturo ozračja merijo že 150 let, dosedanji rekord v oktobru pa je bil za kar tri stopinje nižji. Tudi tega so izmerili v Ticinu. Poletje se je sicer včeraj vrnilo tudi na druga območja južno od verige Alp. V Torinu so izmerili 28,9, v Novari 30, v Bergamu pa celo 31 stopinj Celzija.

Švicarski meteorologi temperaturne anomalije pripisujejo srečanju fronte toplega zraka med srednjo Evropo z zračnimi tokovi iz južne smeri, so pa že včeraj opozorili, da je šlo le za trenutno situacijo. Za danes so napovedali padec temperatur, najvišje bodo segle do okoli 20 stopinj, od noči s petka na soboto dalje pa nadaljnje ohlajanje in tudi močne padavine, ki ne bodo popustile vse do torka. V nekaterih dolinah v regiji so zaradi pričakovanih padavin razglasili celo nevarnost tretje stopnje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine