Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Seattlu izvedli prvo testiranje cepiva proti koronavirusu

Bela hiša naznanja petnajst odločilnih dni za omejitev širjenja virusa
Zaposleni klinike Kaiser Permanente izvajajo test koronavirusa v San Franciscu.  FOTO: Josh Edelson Afp
Zaposleni klinike Kaiser Permanente izvajajo test koronavirusa v San Franciscu.  FOTO: Josh Edelson Afp
16. 3. 2020 | 19:37
16. 3. 2020 | 21:44
3:21
New York – Kot so napovedali konec tedna, so pri podjetju Moderna iz ameriškega Massachusettsa danes začeli s testiranjem cepiva proti koronavirusu na zdravih prostovoljcih. Ker je genska sestava virusa znana šele dva meseca, gre za zgodovinsko hitrost pri razvijanju cepiva, potem ko je podjetje iz Cambridga z novim pristopom preskočilo obdobje testiranja na živalih. Namesto injiciranja oslabljenega patogena ali njegovih proteinov v telo za pridobitev reakcije zdaj gensko spremenjene nukleidne kisline cepiva človeškemu telesu naročijo ustvarjanje proteinov, podobnih virusovemu.

Inovativni pristop, ki ga finančno podpira državni Institute of Health v sodelovanju s svojim inštitutom National Institute of Allergy and Infectious Diseases, obljublja pomembno skrajšanje poti do cepljenja. Direktor NIAID je vodilni znanstvenik v kriznem štabu ameriškega predsednika dr. Anthony Fauci, ustvarjalci cepiva mRNA-1273 pa vendarle opozarjajo, da pred letom dni ali celo osemnajstimi meseci ne bodo z zanesljivostjo vedeli, ali je res varno varnost in kako učinkuje proti bolezni. Testiranje so izvedli v kliniki zdravstvene zavarovalnice Kaiser Permanente v Seattlu, število prostovoljcev med osemnajstim in 55.letom pa želijo z začetnih 45 razširiti na 1100. Država Washington je med tistim v ZDA, ki jih je koronavirus najbolj prizadel.



Dr. Anthony Fauci je osrednji strokovnjak v kriznem štabu predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Dr. Anthony Fauci je osrednji strokovnjak v kriznem štabu predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Jonathan Ernst Reuters


Moderni so delnice po objavi sporočila poskočile za petino, ameriško podjetje pa še zdaleč ni edino v tekmi za razvoj cepiva proti morilskemu koronavirusu. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji jih naštevajo kar 35, testiranje še to pomlad pa napovedujejo tudi pri ameriških družbah Inovio Pharmaceuticals in Novavax, pri prvem najprej v ZDA in nato še na Kitajskem in v Južni Koreji. Poleg teh podjetij je največ pozornosti vzbudil nemški CureVac, saj je nemška vlada ameriško obtožila prepričevanja k njegovi selitvi v ZDA.

Ameriška administracija je v ponedeljek zvečer naznanila petnajst odločilnih dni za omejitev širjenja koronavirusa. V posebni publikaciji z naslovom »Petnajst dni za upočasnitev širjenja« svetujejo izogibanje obiskov v restavracijah in barih ter družb z več kot desetimi ljudmi. Namesto tega naj ljudje hrano raje odpeljejo domov ali naročijo dostavo, hkrati pa pazijo na dovolj veliko oddaljenost od drugih. Tam, kjer se virus že širi po skupnostih, priporočajo zapiranje šol in drugih ustanov, lokalne oblasti pa pozivajo, naj poskrbijo za varstvo otrok in prehrano za tiste, ki jo potrebujejo. Predsednik Trump je na tiskovni konferenci s svojimi strokovnjaki domneval, da bo koronavirus grožnjo predstavljal najmanj do poletja: »Govorijo o juliju in avgustu, nekaj takšnega.«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine