Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZN obsodili napad na pediatrično bolnišnico v Kijevu

V napadih na Kijev je bilo ubitih najmanj dvaindvajset ljudi, še 72 pa je bilo ranjenih. Pod pediatrično bolnišnico je ujetih več ljudi.
V napadih je bilo poškodovanih več stavb, med drugim tudi otroška bolnišnica v Kijevu. FOTO: Gleb Garanič/Reuters
V napadih je bilo poškodovanih več stavb, med drugim tudi otroška bolnišnica v Kijevu. FOTO: Gleb Garanič/Reuters
STA
8. 7. 2024 | 12:06
8. 7. 2024 | 20:51
6:33

Ruska vojska je danes izvedla nove obsežne raketne napade na več ukrajinskih regij. V napadih na Kijev je bilo ubitih najmanj dvaindvajset ljudi, še 72 pa je bilo ranjenih. V napadu je bila poškodovana otroška bolnišnica, pod katero je ujetih več ljudi, in energetska infrastruktura. Moskva trdi, da je škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. O žrtvah ruskih napadov medtem poročajo tudi iz drugih ukrajinskih mest.

Ruska vojska je z več kot 40 raketami napadla številna ukrajinska mesta, med drugim Kijev, Dnipro, Krivi Rog, Kramatorsk in Slovjansk. V napadih je bilo poškodovanih več stavb, med drugim tudi otroška bolnišnica v Kijevu, v kateri je po besedah Zelenskega ujetih več ljudi.

Iz Kijeva poročajo tudi o napadu na drug zdravstveni objekt, v katerem je bilo prav tako ubitih in ranjenih več ljudi. Po navedbah ukrajinskega energetskega operaterja DTEK so bile v prestolnici poškodovane oziroma uničene še tri transformatorske postaje.

Fotografija današnjega napada na Kijev. FOTO: Sergej Supinski/AFP
Fotografija današnjega napada na Kijev. FOTO: Sergej Supinski/AFP

Po oceni ukrajinske varnostne službe SBU je otroško bolnišnico zadela manevrirna raketa tipa h-101. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je dejal, da je ruski izstrelek vseboval »na desetine mikroelektronskih komponent, izdelanih v članicah Nata«.

Napad na otroško bolnišnico so poleg ukrajinskega političnega vrha že obsodile Velika Britanija, Francija, Italija in Nemčija. Novi britanski zunanji minister David Lammy ga je označil za grozljiv napad na ukrajinske civiliste, francosko zunanje ministrstvo pa je za barbarsko ravnanje. Obe državi sta opozorili, da bodo odgovorni za tovrstne zločine morali odgovarjati.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani, ki je napad označil za vojni zločin, ki ga mora obsoditi celotna mednarodna skupnost, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nemčija je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala h končanju vojne, je sporočila tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva. Dodala je, da so že več kot dve leti civilisti, tudi otroci, izpostavljeni »brutalni vojni, ki brez razlikovanja terja žrtve«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Ukrajina in Poljska sklenili »ambiciozen« varnostni sporazum

V odzivu na napade je rusko obrambno ministrstvo zatrdilo, da je obsežno škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. »Fotografije in videoposnetki s prizorišča potrjujejo, da je škodo povzročila raketa ukrajinske zračne obrambe,« je sporočilo ministrstvo in dodalo, da so ruske sile v napadih zadele predvidene vojaške cilje.

Napadi tudi v Dnipru

Rusija je sicer obsežne napade danes izvedla tudi na mesto Krivi Rog, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 11 ljudi, najmanj 59 pa ranjenih. V mestu Pokrovsk v regiji Doneck so bile v napadih ubite tri osebe, v Dnipru pa je življenje izgubila ena oseba, šest je bilo ranjenih.

Bolnišnica naj bi bila po poročanju močno poškodovana. FOTO: Gleb Garanič/Reuters
Bolnišnica naj bi bila po poročanju močno poškodovana. FOTO: Gleb Garanič/Reuters

Še pet ljudi je umrlo v regiji Harkov, kjer je avtomobil zapeljal na rusko mino, pri čemer so umrli 53-letni moški, 64-letna ženska, 25-letna ženska, petletni deček in trimesečni dojenček.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na napad pozval k sklicu izredne seje Varnostnega svet Združenih narodov.

O napadih so poročali tudi iz Rusije. Zaradi ukrajinskega napada z droni je v nedeljo po navedbah lokalnih oblasti v ruski regiji Voronež odjeknilo več eksplozij, dva človeka pa sta bila poškodovana. Ukrajinski časnik Ukrajinska pravda je poročal, da je bilo v napadu poškodovano skladišče, v katerem so bile med drugim shranjene rakete in artilerijski izstrelki.

Ministrstvo za obrambo v Moskvi napada na regijo Voronež ni potrdilo, je pa omenilo ukrajinske napade z droni na regijo Belgorod, ki naj bi jih ruske sile odbile, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

VS ZN v torek o novih ruskih napadih na Ukrajino

Varnostni svet Združenih narodov bo v torek razpravljal o današnjih smrtonosnih ruskih napadih na Kijev, med katerimi je bila poškodovana otroška bolnišnica. Sklic izrednega zasedanja sveta sta zahtevali stalna članica Francija in nestalna članica Ekvador.

Zasedanje je predvideno za 16. uro po lokalnem oz. ob 22. uro po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine