Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Nemčiji nezadovoljni z razširjenostjo opozorilne aplikacije

Naložilo si jo je sicer 22 milijonov Nemcev, a je to za resno spremljanje okužbe še premalo.
Od junija do zdaj si je aplikacijo za spremljanje tveganih stikov naložilo 22 milijonov Nemcev.  FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Od junija do zdaj si je aplikacijo za spremljanje tveganih stikov naložilo 22 milijonov Nemcev.  FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Jože Pojbič
17. 11. 2020 | 10:50
17. 11. 2020 | 10:58
3:34
Nemška aplikacija za pametne telefone, s katero je mogoče spremljati tvegane stike z okuženimi z novim koronavirusom, doslej ni pomembno zmanjšala širjenja virusa, piše danes nemški Die Welt. Aplikacijo, za katere promocijo je nemška vlada doslej porabila trinajst milijonov evrov, si je od junija do zdaj naložilo dvaindvajset milijonov Nemcev, kar je četrtina prebivalstva, toda to je za resno zmanjševanje širjenja okužb še vedno premalo, ocenjujejo strokovnjaki. 

Kajti ob tolikšnem številu naloženih aplikacij je le šest odstotkov verjetnosti, da bosta oba, okuženi in naključni neznanec, ki sta prišla v tvegani stik, imela aplikacijo in da bo neznanec torej po tej poti izvedel, da je bil v stiku z okuženo osebo. Uspešnost aplikacije kot orožja proti širjenju okužbe pa zmanjšuje še dejstvo, da kar štirideset odstotkov tistih Nemcev, ki sicer imajo naloženo aplikacijo in ugotovijo, da so okuženi, tega dejstva ne sporočijo v sistem in s tem ne opozorijo tistih, s katerimi so bili v stiku. Sporočanje okuženosti namreč v Nemčiji ni obvezno, čeprav imate naloženo aplikacijo.

Aplikacija za pametne telefona ni veliko pripomogla k obvladovanju pandemije v Nemčiji. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Aplikacija za pametne telefona ni veliko pripomogla k obvladovanju pandemije v Nemčiji. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

 

Aplikacijo uporablja premalo ljudi


Poglavitna težava je torej premajhna razširjenost aplikacije. Poleg tega pa Nemci ugotavljajo tudi nekaj tehničnih pomanjkljivosti dosedanje različice, ki jo zaradi tega nameravajo do konca novembra izboljšati. Tako bo v izboljšani različici postopek sporočanja okužbe poenostavljen. Zdaj je namreč precej dolgotrajen in zapleten in morda nekateri uporabniki v stresu zaradi novice, da so okuženi, obupajo že pred zaključenim postopkom prijave okužbe.Težava je tudi, da številni laboratoriji za testiranje prisotnosti koronavirusa še niso priključeni na skupno banko podatkov te aplikacije.

Dodatna ovira pa je tudi varovanje osebnih podatkov, zaradi česar uporabnik dobi samo podatek, da je bil v tvegani bližini okužene osebe, ne dobi pa podatka, kje je to bilo in s kom. To lahko pripelje do lažnih alarmov, saj na primer aplikacija ne loči med situacijami, ko na primer dva človeka s telefonsko aplikacijo stojita drug poleg drugega v vrsti v trgovini ali pa stoji eden pri rdeči luči za pešce v križišču, drugi pa v njegovi neposredni bližini, a v avtomobilu čaka na zeleno luč. V prvem primeru je prenos okužbe zelo verjeten, v drugem pa tako rekoč nemogoč. Učinkovitost sistema zmanjšuje tudi to, da se podatki o stikih shranjujejo samo na telefonu vsakega posameznega uporabnika in da zato ni mogoče avtomatsko ugotavljati poti okužbe. Toda omejitve zaradi varovanja podatkov bodo ostale, saj jih ni mogoče obiti.
 

V Sloveniji je razširjenost še bistveno slabša


Slovenci smo aplikacojo, narejeno po nemškem vzoru, dobili avgusta letos.  FOTO: Voranc Vogel/Delo
Slovenci smo aplikacojo, narejeno po nemškem vzoru, dobili avgusta letos.  FOTO: Voranc Vogel/Delo


Slovenska aplikacija #OstaniZdrav je narejena po vzoru omenjene nemške, vendar je pri nas njena razširjenost še bistveno slabša kot v Nemčiji. Po oktobrskih podatkih si jo je naložilo le okrog 120.000 ljudi ali okrog šest odstotkov prebivalcev, koliko od teh pa je aplikacijo tudi aktiviralo, ni znano. Tudi podatka o tem, koliko okuženih z naloženo aplikacijo je svojo okužbo sporočilo v sistem, v oktobru ni bilo, tako da lahko le ugibamo, da aplikacija za zdaj skoraj ne vpliva na omejevanje širjenja okužbe. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine