Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hezbolah: Operacije proti Izraelu za danes končane

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer že deset mesecev skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom.
Izrael je sprožil napade na Libanon. FOTO: Aziz Taher Reuters
Izrael je sprožil napade na Libanon. FOTO: Aziz Taher Reuters
STA
25. 8. 2024 | 08:34
25. 8. 2024 | 13:31
4:28

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so njihove operacije proti Izraelu za danes končane in da bo vodja gibanja Hasan Nasrala popoldan podal izjavo o razvoju dogodkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem so zanikali trditve Izraela, da je izraelska vojska s preventivno akcijo preprečila obsežen napad.

»Naša današnja vojaška operacija je končana,« je sporočilo gibanje Hezbolah. Dodali so, da bo Nasrala popoldan podal izjavo, v kateri bo spregovoril o »najnovejšem razvoju dogodkov,« poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je ob tem potrdilo navedbe o smrti enega od svojih borcev v izraelskem napadu na mesto Khiam na jugu države. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so bili na jugu Libanona v izraelskih napadih skupno ubite tri osebe.

Izraelske trditve o preventivni akciji in preprečenem napadu je libanonsko oboroženo gibanje medtem označilo za »prazne besede«.

Izraelska vojska je namreč davi sporočila, da je sprožila preventivne napade v Libanonu na podlagi znakov, da se Hezbolah pripravlja na izvedbo obsežnejšega napada. Pri tem naj bi uničila »na tisoče Hezbolahovih raketometov«, usmerjenih proti severnemu in osrednjemu delu Izraela.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob tem razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za vso državo, potem ko je Hezbolah ponoči sporočil, da so izstrelili več kot 320 raket na 11 položajev izraelske vojske.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozneje sporočil, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem odstranila grožnje, potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Libanonsko šiitsko gibanje je napade sprožilo v odgovor na uboj enega od svojih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra 30. julija v Bejrutu. Dan zatem je bil v Iranu ubit vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija, vse od takrat pa je celoten Bližnji vzhod v pričakovanju odgovora Hezbolaha in Irana. Zdi se, da so bili današnji napadi prvi večji povračilni ukrep Hezbolaha, medtem ko odgovor iz Irana še ni prišel.

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer že deset mesecev skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

Libanonski premier Nadžib Mikati in predstavniki Združenih narodov so danes pozvali k umiritvi razmer, potem ko je ponoči prišlo do obsežne izmenjave ognja med izraelsko vojsko in libanonskim oboroženim gibanjem Hezbolah. Jemenski hutijevski uporniki so medtem pozdravili napad Hezbolaha.

V uradu posebnega koordinatorja ZN za Libanon in pri misiji ZN v Libanonu (UNIFIL) so v skupni izjavi pozvali vpletene, naj »prekinejo ogenj in se vzdržijo nadaljnjega zaostrovanja razmer,« ki so jih opisali kot zaskrbljujoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K umiritvi razmer je pozval tudi Mikati, ki je danes sklical izredno zasedanje libanonske vlade. Tako kot predstavniki ZN je pozval k implementaciji resolucije ZN št. 1701, s katero se je leta 2006 končala vojna med Izraelom in gibanjem Hezbolah.

Ob tem je Mikati poudaril podporo mednarodnim prizadevanjem za prekinitev ognja v Gazi. Odkar je 7. oktobra lani tam izbruhnil konflikt med Izraelom in gibanjem Hamas, tudi ob izraelsko-libanonski meji prihaja do skoraj vsakodnevnega obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine