Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V izraelskih napadih na jugu Gaze več deset mrtvih

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je v enklavi umrlo več kot 38.345 ljudi. Tarča zadnjega napada je bil vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif.
Številne ranjene so prepeljali v bolnišnico Naser v mestu Han Junis. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Številne ranjene so prepeljali v bolnišnico Naser v mestu Han Junis. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
STA
13. 7. 2024 | 13:43
13. 7. 2024 | 15:43
3:13

V izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče v naselju Al Mawasi v bližini mesta Han Junis na jugu Gaze je bilo danes ubitih najmanj 71 ljudi, 289 je ranjenih, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska je potrdila, da je bil tarča napada vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif.

»Vojska je napadla Mohameda Deifa in Rafa Salamo, ki sta dva od pobudnikov pokola 7. oktobra,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska. Pri tem ni navedla, ali sta bila v napadu ubita. »Napad je bil izveden na omejenem območju, ki ga upravlja Hamas, kjer so bili po naših informacijah prisotni le Hamasovi teroristi in kjer ni bilo civilistov,« so dodali.

V izjavi, v kateri je sporočilo število žrtev, je ministrstvo obsodilo »brutalen pokol« in navedlo, da so številne ranjene prepeljali v bolnišnico Naser v mestu Han Junis.

Predstavnik agencije za civilno zaščito v Gazi Mahmud Bassal pa je opozoril, da številnih žrtev zaradi obstreljevanja izraelskih sil ni bilo mogoče doseči.

FOTO: Mohammed Salem/Reuters
FOTO: Mohammed Salem/Reuters

»Še vedno veliko trupel leži na ulicah, pod ruševinami in okoli šotorov razseljenih, do katerih ni mogoče priti zaradi silovitega obstreljevanja izraelske vojske,« je dejal.

Katarska televizija Al Jazeera je pred tem poročala, da je bilo v izraelskih napadih na Al Mawasi ubitih več kot 50 ljudi, še več deset pa je bilo ranjenih. Izraelske sile so sicer to območje označile za varno območje, poroča Al Jazeera.

FOTO: Hatem Khaled/Reuters
FOTO: Hatem Khaled/Reuters

Po poročanju izraelskih medijev naj bi bil tarča napada vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Za zdaj ni jasno, ali je bil v napadu poškodovan ali ubit.

Po podatkih Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) se na območju Al Mawasija nahaja 1,5 milijona ljudi.

FOTO: Hatem Khaled/Reuters
FOTO: Hatem Khaled/Reuters

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v enklavi umrlo več kot 38.345 ljudi, več kot 88.000 je bilo ranjenih.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes znova pozval h končanju vojne v Gazi, takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev s strani islamističnega gibanja Hamas. Po njegovi oceni je skrajni čas za politični pogum in dosego dogovora.

FOTO: Mohammed Salem/Reuters
FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine