Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Istanbulu tudi formalno razglasili neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Patriarh Bartolomej je v Istanbulu, kjer je sedež ekumenske pravoslavne cerkve, podpisal avtokefalnost ukrajinske pravoslavne cerkve.
Patriarh Bartolomej je listino, ki jo imajo Ukrajinci za zgodovinsko, podpisal v istanbulski cerkvi sv. Jurija. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Patriarh Bartolomej je listino, ki jo imajo Ukrajinci za zgodovinsko, podpisal v istanbulski cerkvi sv. Jurija. FOTO: Murad Sezer/Reuters
V. U.
5. 1. 2019 | 13:14
5. 1. 2019 | 14:43
2:07
Neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve od ruske je tudi formalno razglašena. Kot piše Reuters, je ekumenski patriarh Bartolomej, duhovni vodja svetovne pravoslavne cerkve in njenih 300 milijonov pripadnikov s sedežem v Istanbulu, danes podpisal dokument Tomos, ki potrjuje avtokefalnost oziroma neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve.

Ta korak so napovedali že oktobra lani, ko je Barolomej priznal samostojnost ukrajinske cerkve, ob njega se je na tradicionalni tiskovni konferenci ob koncu leta obregnil ruski predsednik Vladimir Putin in ga ocenil za nekaj, kar bo še poglobilo razkol med obema narodoma.



Razglasitev, ki jo ocenjujejo kot eno posledic odnosov med državama, predvsem po ruski aneksiji Krima leta 2014, prinaša konec podrejenosti ukrajinske cerkve ruski, ki je bila merodajna stoletja. Ocenjujejo jo za zgodovinsko, po mnenju nekaterih pa bi lahko vplivala tudi na širši razkol v svetovnem pravoslavnem gibanju. Moskovski patriarhat je, denimo, že prekinil vse stike s carigrajskim.

Patriarh Bartolomej ob metropolitu Epifaniju in Petru Porošenku. FOTO: Reuters
Patriarh Bartolomej ob metropolitu Epifaniju in Petru Porošenku. FOTO: Reuters


Patriarh Bartolomej je neodvisnost ukrajinske cerkve potrdil ob prisotnosti njenega prvega voditelja, metropolita Epifanija, in predsednika Ukrajine Petra Porošeka. Podpis je prenašala ukrajinska nacionalna televizija, za pojutrišnjem pa napovedujejo še slavje ob pravoslavnem božiču, ki je po julijanskem koledarju 7. januarja.

Istanbul, nekdanji Konstantinopel oziroma Carigrad, je ostal središče pravoslavne cerkve tudi po turški osvojitvi mesta v 15. stoletju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine