Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Iranu avgusta usmrtili 81 ljudi, letos že 400

Po poročanju mednarodnih organizacij za človekove pravice je Iran za Kitajsko drugi po številu usmrtitev.
Od 400 ljudi, ki so jih letos usmrtili v Iranu, je 15 žensk. FOTO: Atta Kenare/AFP
Od 400 ljudi, ki so jih letos usmrtili v Iranu, je 15 žensk. FOTO: Atta Kenare/AFP
STA
3. 9. 2024 | 09:26
3. 9. 2024 | 09:32
1:47

V Iranu so avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi, s čimer se je skupno število usmrčenih v letošnjem letu povzpelo na več kot 400, je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina strokovnjakov Združenih narodov.

Po podatkih skupine 11 strokovnjakov ZN so v Iranu avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi. Od tega jih je bilo 41 na smrtno kazen obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Skupno so v islamski republiki letos usmrtili že več kot 400 ljudi, od tega 15 žensk.

Po podatkih mednarodnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, je Iran za Kitajsko na drugem mestu po številu usmrtitev. Največ ljudi usmrtijo z obešanjem. Sodni postopki pri tem pogosto ne izpolnjujejo kriterijev poštenega sojenja.

»Poročila o resnih kršitvah pravice do poštenega sojenja in poštenega postopka pomenijo, da smrtna kazen, kot se trenutno izvaja v Iranu, pomeni nezakonito usmrtitev,« so opozorili strokovnjaki ZN in izrazili zaskrbljenost, da so med usmrčenimi tudi nedolžni. Oblasti v Teheranu so pozvali, naj prenehajo izvajati smrtno kazen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine