Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Hamburgu zaradi suma okužbe z virusom marburg hospitalizirali dve osebi

Virus marburg je zelo nevaren patogen, ki povzroča obliko hemoragične mrzlice, krvavitve in tudi odpoved organov.
Par, domnevno okužen z virusom marburg, se je v Hamburg pripeljal z vlakom iz Frankfurta. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Par, domnevno okužen z virusom marburg, se je v Hamburg pripeljal z vlakom iz Frankfurta. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
STA
3. 10. 2024 | 10:41
3. 10. 2024 | 10:49
2:48

V Hamburgu na severu Nemčije sta bili hospitalizirani dve osebi zaradi suma, da sta okuženi z nevarnim virusom marburg. Kot so v sredo sporočile nemške oblasti, je eden od njiju pred kratkim delal v bolnišnici v Ruandi, kjer so se zdravili okuženi s tem virusom.

Moški in njegovo dekle sta pod zdravniškim nadzorom zaradi suma, da sta okužena s smrtno nevarnim virusom marburg, ki lahko povzroči visoko vročino, notranje krvavitve in druge simptome, podobne eboli, ki je enaka vrsta virusa.

Po navedbah oblasti v Hamburgu je eden od njiju pred kratkim delal v bolnišnici v Ruandi, kjer so zdravili ljudi, okužene z virusom marburg. Na poti v Hamburg sta razvila simptome, podobne gripi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po poročanju nemškega tabloida Bild gre za 26-letnega študenta medicine, ki je prispel iz Ruande, kjer je bil v stiku z bolnikom, okuženim z virusom marburg.

Par so odpeljali v bolnišnico v posebnem vozilu z osrednje hamburške železniške postaje, kamor sta prispela na vlaku iz Frankfurta, je povedal tiskovni predstavnik hamburških gasilcev.

Policija v Hamburgu je zaradi tega za kratek čas zaprla peron na postaji in odredila takojšnjo evakuacijo vlaka, na katerem je bil par.

Ruanda se trenutno spopada z velikim številom primerov okužbe s tem virusom. Kot je v torek zvečer sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je od začetka izbruha konec septembra zaradi virusa umrlo enajst ljudi, število potrjenih primerov okužbe z virusom marburg v državi pa se je v enem dnevu povečalo za sedem bolnikov na skupno 36.

Virus marburg je zelo nevaren patogen, ki povzroča obliko hemoragične mrzlice, krvavitve in tudi odpoved organov. Je del tako imenovane družine filovirusov, v katero spada tudi virus ebola, ki je v preteklosti že večkrat pustošil po Afriki.

Naravni gostitelj virusa marburg so afriški sadni netopirji, živali pa lahko virus prenesejo tudi na ljudi. Virus se nato s človeka na človeka prenaša z krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami.

Za virus marburg ni cepiva ali protivirusnega zdravljenja, navaja Svetovna zdravstvena organizacija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine