Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Turčiji že osem smrtnih žrtev poplav

Hude poplave so tudi v Bolgariji in Grčiji, v kateri so življenje izgubili trije ljudje.
Število smrtnih žrtev v Kirklareliju je danes naraslo na šest. FOTO: Ozan Kose/AFP
Število smrtnih žrtev v Kirklareliju je danes naraslo na šest. FOTO: Ozan Kose/AFP
STA
7. 9. 2023 | 11:16
8. 9. 2023 | 09:34
3:54

Reševalci so danes našli truplo zadnjega od pogrešanih ljudi po poplavah, ki so ta teden prizadele Istanbul in severozahodni del Turčije, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na osem, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili lokalni uradniki.

Severne predele Istanbula in dele province Kirklareli na severozahodu države ob meji z Grčijo je v torek zajelo močno deževje, v poplavah, ki so sledile, pa je voda med drugim preplavila številne ceste, stanovanjske, poslovne in turistične objekte.

V Istanbulu sta umrla dva človeka, število smrtnih žrtev v Kirklareliju pa je danes naraslo na šest, potem ko so reševalci našli truplo zadnjega pogrešanega.

image_alt
Število žrtev ujm v Grčiji, Turčiji in Bolgariji narašča

Turške oblasti so ob tem izdale nalog za aretacijo lastnika 18 poplavljenih turističnih bungalovov v mestecu İğneada ob obali Črnega morja v provinci Kirklareli. Namestnik turškega notranjega ministra Münir Karaloğlu​ je po navedbah AFP dejal, da so bili bungalovi črne gradnje.

Poplave tudi v Grčiji in Bolgariji

Močno deževje in poplave so v preteklih dneh zajele tudi Bolgarijo in Grčijo, kjer reševalne službe s pomočjo potapljačev, rešilnih čolnov in helikopterja še vedno skušajo rešiti več deset ljudi, ki so ujeti na poplavljenih območjih.

Eden od poškodovanih mostov v osrednji Grčiji. FOTO: Stamos Prousalis/Reuters
Eden od poškodovanih mostov v osrednji Grčiji. FOTO: Stamos Prousalis/Reuters

V osrednjem delu Grčije danes pričakujejo nadaljnje padavine, ki pa naj bi do večera ponehale. Zaradi neurja Daniel, ki je v ponedeljek zajelo Grčijo, so tamkajšnje oblasti v sredo zvečer zaprle dobrih 200 kilometrov avtoceste med Atenami in Solunom. Zaradi močnega deževja in poplav so tudi ustavili železniški promet med mestoma. Padavine se bodo ponekod nadaljevale čez dan, vendar naj bi do večera ponehale.

V osrednji Grčiji, ki jo je neurje najbolj prizadelo, so razmere še vedno dramatične, potem ko je vso noč deževalo. Nižine v Tesaliji, ki velja za žitnico države, so pod vodo. Na nekaterih območjih, vključno z mesti Volos, Larisa in Kardica, so mnogi ostali brez elektrike in vode.

»Česa takega še nismo videli. Samo ponoči smo morali 5000-krat oditi na pomoč ljudem,« je sporočil tiskovni predstavnik gasilcev in pojasnil, da so na pomoč poklicali gasilce iz drugih delov države. Po njegovih besedah so morali številne ljudi evakuirati iz podrtih domov, tistim, ki so v njih obtičali, pa so svetovali, naj se zadržujejo v zgornjih nadstropjih.

Zalita polja v osrednji Grčiji. FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP
Zalita polja v osrednji Grčiji. FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP

Čez dan v Volosu, Larisi in okolici pričakujejo nadaljnje padavine, ki pa naj bi do večera ponehale. Šele takrat bodo pristojni lahko ocenili obseg škode. Župani prizadetih območij so za grške medije povedali, da je uničenih več cest, mostov, električnih vodov, stanovanjskih in poslovnih objektov.

Po podatkih grške vremenske agencije (EMY) je največ padavin padlo v kraju Zagora, ki leži dobrih 40 kilometrov severovzhodno od Volosa. Tam so v sredo v nekaj manj kot 24 urah izmerili 754 milimetrov padavin. Vso noč je deževalo tudi v Atenah, kjer pa po poročanju javne radiotelevizije ERT večje škode ni bilo. Doslej so sicer v celotni državi zaradi ujme, ki je zajela tudi sosednji Bolgarijo in Turčijo, življenje izgubili trije ljudje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine