Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Zunanje ministrstvo svetuje dodatno previdnost pri potovanjih

Dva človeka sta v poplavah umrla tudi v Bolgariji, v višjeležeče kraje so morali evakuirati več sto turistov.
Posnetek naraslih voda v Volosu. FOTO: Stringer Afp
Posnetek naraslih voda v Volosu. FOTO: Stringer Afp
STA
6. 9. 2023 | 09:41
6. 9. 2023 | 13:11
6:28

Število smrtnih žrtev poplav poplav v Grčiji je naraslo na dve, potem ko so gasilci v bližini mesta Volos v regiji Tesalija našli truplo starejše ženske. Vremenoslovci medtem poročajo o rekordni količini padavin, saj je ponekod v le nekaj urah padlo 754 milimetrov dežja.

V torek je zaradi neurij umrl moški, ker je nanj padel zid, še en moški je pogrešan. Točnega števila pogrešanih ali umrlih v neurij sicer ni mogoče določiti, saj so številni kraji v prizadetih regijah odrezani od sveta zaradi zemeljskih plazov. Ponekod še vedno nimajo dostopa do elektrike, mobilne telefonije in interneta.

Grške oblasti so zaradi padavin brez primere, ki so zajele državo, prepovedale potovanja v številne osrednje regije države. Agencija za civilno zaščito je prebivalcem pristaniškega mesta Volos in otoka Skiatos, kjer je močno deževje odneslo avtomobile, poslala opozorilo SMS.

Količina dežja, ki je v torek padla v osrednji regiji Tesalija, je bila največja, odkar v državi beležijo podatke, je poročal grški časnik Kathimerini. Prejšnjo rekordno količino padavin so decembra 2009 ravno tako zabeležili v regiji Tesalija, ko so namerili 417 milimetrov dežja, kar je skoraj polovico manj kot v torek.

Kot je za časnik Kathimerini povedal vremenoslovec Kostas Laguvardos, so neurja, ki so v teh dneh zajela Grčijo, ekstremen pojav, tako glede količine in intenzitete padavin, kot tudi njihovega trajanja. Po mnenju Laguvardosa so k neurjem in poplavam prispevale visoke temperature morja.

Gasilec med intervencijo v poplavljenem Volosu. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
Gasilec med intervencijo v poplavljenem Volosu. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters

V torek zvečer je nekaj morskih milj pred pristaniščem mesta Volos na morju obtičal trajekt s 400 potniki, saj zaradi poplavljenega pristanišča ni smel pristati. Nalivi so skoraj popolnoma ohromili tudi letališče na otoku Skiatos, ki je od celine oddaljen le dobrih pet kilometrov.

Po besedah tiskovnega predstavnika letališča Savasa Karagianisa je na letališču prenočilo nekaj sto ljudi, ki so jim zagotovili osnovne življenjske potrebščine. Ceste do letališča so zaprte, zato ni jasno kdaj bo letalski promet spet lahko stekel.

Čeprav neurje marsikje povzroča težave, so nekateri prebivalci hvaležni za dež, ki je ponekod pogasil požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vse poletje. Uničujoči požari so letos v tej članici EU zahtevali najmanj 26 življenj in opustošili najmanj 150.000 hektarjev površin.

Poplavljeni Istanbul FOTO: Yasin Akgul/AFP
Poplavljeni Istanbul FOTO: Yasin Akgul/AFP

MZEZ zaradi poplav svetuje dodatno previdnost pri potovanjih v Grčijo, Turčijo in Bolgarijo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zaradi neurij in poplav svetuje dodatno previdnost pri potovanjih v Grčijo, Turčijo in Bolgarijo. Slovenskim državljanom, ki se na območju izrednih vremenskih razmer že nahajajo, pa ministrstvo svetuje upoštevanje navodil lokalnih oblasti, so sporočili na družbenem omrežju X.

V primeru neposredne nevarnosti naj državljani, ki se nahajajo na prizadetem območju, kontaktirajo lokalne številke za pomoč. Vsem, ki potrebujejo dodatno pomoč, pa svetujejo, da o tem obvestijo slovenska diplomatska predstavništva v Atenah, Ankari in Sofiji. Neurja in poplave trenutno divjajo zlasti v osrednji grški regiji Tesalija, na črnomorski obali Bolgarije ter na zahodu Turčije, tudi v Istanbulu. Na MZEZ so danes tistim, ki so izgubili prijatelje in svojce, izrekli sožalje. »Tudi sami smo izkusili najhujšo naravno nesrečo in pripravljeni smo pomagati Grčiji, Bolgariji in Turčiji,« so še zapisali na omrežju X in dodali, da je »solidarnost naša skupna prihodnost«.

Prebivalec Volosa brodi po narasli vodi. FOTO: Sakis Mitrolidis/Afp
Prebivalec Volosa brodi po narasli vodi. FOTO: Sakis Mitrolidis/Afp

V Istanbulu najmanj dva mrtva

V poplavah, ki so po močnem deževju v torek zajele Istanbul, sta umrla najmanj dva človeka, več pa jih je poškodovanih, je danes sporočil turški notranji minister Ali Yerlikaya. Ulice dveh okrožij na severu velemesta so pod vodo, delno je poplavljena tudi podzemna železnica. Več deset ljudi so evakuirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na fotografijah in videoposnetkih s televizije in družbenih omrežij je videti deročo vodo, ki odnaša avtomobile in stojnice. Po besedah istanbulskega župana Ekrema Imamogluja so morali iz mestne knjižnice rešiti več ljudi, potem ko je v stavbo vdrla voda. Župan je ob tem poudaril, da se mora Turčija zaradi podnebnih sprememb pripraviti na vse bolj ekstremne vremenske pojave.

Poleg dveh smrtnih žrtev v Istanbulu so v torek trije ljudje zaradi poplav po močnem deževju umrli tudi na zahodu Turčije v provinci Kirklareli blizu meje z Grčijo in Bolgarijo, še tri osebe pa pogrešajo.

Število smrtnih žrtev zaradi poplav je na tri naraslo tudi v Bolgariji, kjer so po podatkih policije v mestu Burgas na obali Črnega morja, danes našli truplo moškega. V torek sta sicer umrla 61-letni gradbeni delavec in ženska, ki so jo odnesle poplavne vode. Še vedno pogrešajo dve ženski, ki ju je v avtu odnesla voda, ko sta želeli prečkati most.

Poplave so v Bolgariji najbolj prizadele predele ob Črnem morju, kjer trenutno dopustuje mnogo turistov. Nekaj sto turistov so že evakuirali v višje ležeče kraje. Po podatkih gasilcev je v Bolgariji padla največja količina padavin od leta 1994 - v enem dnevu naj bi padlo toliko dežja, kot ga običajno pade v nekaj mesecih.

Po napovedih vremenoslovcev se bodo neurja v Grčiji, Bolgariji ter na zahodu in jugozahodu Turčije nadaljevala, zato svarijo pred nadaljnjimi poplavami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine