Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V evropskem parlamentu nove preiskave zaradi domnevnega ruskega vmešavanja

Preiskani sodelavec je menda imel vlogo v aferi, v kateri so menda člane parlamenta nagovarjali in plačali za promocijo prek portala Voice of Europe.
Preiskovalci so danes obiskali stavbo evropskega parlamenta. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Preiskovalci so danes obiskali stavbo evropskega parlamenta. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
STA
29. 5. 2024 | 14:00
29. 5. 2024 | 14:13
3:21

Preiskovalci so danes zaradi domnevnega ruskega vmešavanja in korupcije preiskali pisarno sodelavca evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourgu, prav tako njegov dom v belgijski prestolnici, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Neuradno gre za nekdanjega pomočnika skrajno desnega nemškega evroposlanca Maximiliana Kraha.

»Preiskave so bile izvedene v okviru primera trgovanja z vplivom, pasivnega podkupovanja in članstva v hudodelski združbi,« je še sporočilo državno tožilstvo v Bruslju. Kot so navedli, obstajajo znaki, da je imel parlamentarni sodelavec pomembno vlogo v aferi o ruskem vmešavanju, v okviru katere naj bi člane evropskega parlamenta nagovarjali in plačali za promocijo ruske propagande prek spletnega portala Voice of Europe. Podatkov o identiteti uslužbenca oziroma pri katerem poslancu je zaposlen, tožilstvo ni sporočilo.

Danes zjutraj v Bruslju FOTO: Laurie Dieffembacq/AFP
Danes zjutraj v Bruslju FOTO: Laurie Dieffembacq/AFP

Po navedbah vira, ki je blizu primeru, naj bi bila preiskava uperjena proti Guillaumeu Pradouri, nekdanjemu pomočniku nemškega evropskega poslanca Maximiliana Kraha iz skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pradoura, ki je bil pred leti zaradi antisemitske fotografije izključen iz francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor, je zdaj parlamentarni pomočnik evropskega poslanca Marcela de Graaffa iz nizozemske evroskeptične in konservativne stranke Forum za demokracijo.

Na zahtevo belgijskega preiskovalnega sodnika so skupaj z agencijo EU za pravosodno sodelovanje (Eurojust) in francoskimi oblastmi preiskali tudi pisarno omenjenega sodelavca na sedežu evropskega parlamenta v Strasbourgu, je po poročanju AFP še sporočilo tožilstvo.

Belgijski premier Alexander De Croo je aprila razkril, da so belgijske obveščevalne službe odkrile rusko operacijo vplivanja na volitve v evropski parlament. 

Belgijski premier Alexander De Croo je aprila razkril, da so belgijske obveščevalne službe odkrile rusko operacijo vplivanja na volitve v evropski parlament. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Belgijski premier Alexander De Croo je aprila razkril, da so belgijske obveščevalne službe odkrile rusko operacijo vplivanja na volitve v evropski parlament. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Belgijsko tožilstvo je na začetku maja na prošnjo nemških kolegov v Bruslju preiskalo pisarno Maximiliana Kraha zaradi sumljivih povezav z Rusijo in Kitajsko, drugi Krahov parlamentarni pomočnik pa je bil aretiran zaradi suma vohunjenja za Kitajsko.

Krah je bil sicer med evropskimi poslanci, ki so po poročanju bruseljskega portala Politico sodelovali v razpravah pod okriljem Voice of Europe, v katerih so sodelujoči med drugim izražali dvom o podpori Ukrajini.

Voice of Europe s sedežem v Pragi je že dalj časa deležen očitkov o širjenju proruske propagande v EU in podkupovanju evropskih politikov. EU je sredi maja uvedla sankcije proti portalu zaradi širjenja propagande ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini in mu prepovedala delovanje na ozemlju Unije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine