Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V EU za božič cepivo proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila naj bi Biontech-Pfizerjevo vlogo pozitivno ocenila že v ponedeljek.
Po zeleni luči evropske agencije za zdravila naj bi cepljenje hitro steklo po vsej Evropi. FOTO:Yves Herman/Reuters
Po zeleni luči evropske agencije za zdravila naj bi cepljenje hitro steklo po vsej Evropi. FOTO:Yves Herman/Reuters
15. 12. 2020 | 15:33
15. 12. 2020 | 15:41
2:57
Bruselj – Po začetku cepljenja proti covidu-19 v Kanadi, ZDA in Združenem kraljestvu se je čedalje bolj jasno začelo postavljati vprašanje, kdaj bodo v EU izpolnjeni vsi pogoji.  

Iz Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je pristojno telo v postopkih, so sporočili, da že več tednov intenzivno preučujejo podatke iz vloge za odobritev cepiva nemškega Biontecha in ameriškega  Pfizerja. Po včerajšnjem prejetju dodatnih podatkov, ki jih še vrednotijo, bodo v ponedeljek odločali o oceni cepiva. »Čas je bistven, čas rešuje življenja,« je tvitnila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.



Evropska komisija naj bi predvidoma kmalu po znanstveni oceni Eme izdala pogojno dovoljenje za promet. To se lahko izda med izrednimi razmeram v javnem zdravju. Pogoj za takšno dovoljenje je, da koristi takojšnje razpoložljivosti zdravila ali cepiva neposredno prevladajo nad tveganjem zaradi manj izčrpnih podatkov, kot se običajno zahtevajo. V okviru EU naj bi države članice prejele cepivo ob enakem času in po enakih pogojih.
 
Evropska komisija je sicer za vse države članice sklenila pogodbo o nabavi 300 milijonov odmerkov Biontech-Pfizerjevega cepiva. Skupaj z drugimi proizvajalci ima pogodbe za okoli dve milijardi odmerkov. V Uniji s 27 članicami je postopek odobritve zapleten, ker so vključene vse države članice.

image_alt
Gantar: Slovenija bo pred koncem leta prejela 5000 doz cepiva

 
V britanski hitri odločitvi za cepljenje je bila uporabljena pravna podlaga EU – do konca leta v Združenem kraljestvu velja še celoten evropski pravni red –, ki dopušča izredno dovoljenje. Tako lahko odloči država sama z manj podatki in prevzame tudi odgovornost za morebitno škodo. Nobena država članica EU se ni odločila za takšno, bolj tvegano pot. Zgolj iz Madžarske so prihajale informacije, da bi lahko po enaki poti dovolili uporabo ruskega cepiva Sputnik V.    

V bruseljskih krogih so pogosta opozorila, da so na Otoku zlorabili pravila in odobritev uporabili kot politično sredstvo. Takšne izredne odobritve so po razlagah zdravstvenega strokovnjaka skupine EPP v evropskem parlamentu Petra Lieseja namenjene zdravljenju v nujnih primerih, kadar je edina pot uporaba zdravila, ki na trgu še nima dovoljenja. Tudi podatki, ki jih je Biontech poslal na sedež Eme v Amsterdam, so bolj podrobni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine