Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V čakanju na iransko maščevanje

Iranski zunanji minister brez vize za OZN – Ameriško razkazovanje vojaške moči
Republikanski senator Lindsey Graham. Foto Chip Somodevilla Afp
Republikanski senator Lindsey Graham. Foto Chip Somodevilla Afp
7. 1. 2020 | 19:35
7. 1. 2020 | 19:58
3:28
New York – Množice žalujočih za iranskim vojaškim poveljnikom Kasimom Sulejmanijem so v njegovem rojstnem mestu povzročile stampedo, ki je za seboj pustil več kot štirideset mrtvih in nekaj sto ranjenih. Vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je, jokajoč za svojim varovancem, napovedal maščevanje, vse več pa je tudi ugibanj o ameriški vojski v Iraku.

Visoki republikanci še naprej branijo odločitev za obračun z s Sulejmanijem. Uboj drugega najmočnejšega človeka v Teheranu ni maščevanje za njegova pretekla dejanja, ampak preventivni obrambni udarec na organizatorja prihodnjih napadov, je tvitnil tesni zaveznik predsednika Donalda Trumpa senator Lindsey Graham. Iranski general naj bi si z masivnimi napadi na Američane v Iraku in drugje sam podpisal smrtno obsodbo.

Iranski zunanji minister ne sme v New York. Foto Evgenia Novozhenina Reuters
Iranski zunanji minister ne sme v New York. Foto Evgenia Novozhenina Reuters


Ameriška administracija je iranskemu zunanjemu ministru Džavadu Zarifu zavrnila vizo za četrtkovo zasedanje varnostnega sveta ZN, so sporočili v Washingtonu, vojaško moč pa so pokazali z usklajenim vzletom dvainpetdesetih do zob oboroženih vojaških letal F 35A z vojaškega oporišča v Utahu. Takšno razkazovanje vojaških sposobnosti so načrtovali že nekaj časa, potem ko je Trump v dosedanjih letih na oblasti močno povečal obrambni proračun, a jih je vzpodbudila tudi lanska iranska sestrelitev ameriškega vojaškega drona. Najbrž ni naključje, da je 52 tudi število ameriških talcev iranske islamske revolucije iz leta 1979. Da bi poudaril dolgoletno sovražnost Teherana do ZDA, je Trump po Sulejmanijevem umoru napovedal 52 odgovorov na morebitne iranske maščevalne akcije.

Prikaz ameriške zračne moči v Utahu.  Foto Us Air Force Via Reuters
Prikaz ameriške zračne moči v Utahu.  Foto Us Air Force Via Reuters

 

Trinajst scenarijev


Poročila iz Teherana govorijo o trinajstih morebitnih scenarijih maščevanja, od katerih naj bi bila tudi najšibkejši zgodovinska nočna mora za Američane. Med cilji naj bi bile ameriške vojaške sile na Bližnjem vzhodu in ameriške obveščevalne službe domnevajo, da si bodo Iranci prizadevali za uboj visokega ameriškega vojaškega poveljnika na območju. V Teheranu že zahtevajo popoln ameriški umik z območja in še posebej iz Iraka, kjer se je za to zavezel tudi sicer nepopolni parlament. Medtem ko se v Washingtonu sprašujejo o ameriških načrtih v tej državi, vsaj v poveljstvu Islamske revolucionarne garde med tarčami poleg naftne Hormuške ožine omenjajo tudi izraelski Tel Aviv. Zaskrbljeni so v ameriških velemestih New York, Los Angeles in Boston, povečujejo pa tudi zaščito Trumovih posestev kot floridski Mar-a-Lago.

Vojaško letalo F-35A  Foto George Frey Reuters
Vojaško letalo F-35A  Foto George Frey Reuters


Dokončna iranska odpoved jedrskega sporazuma iz leta 2015 skrbi tudi evropske podpisnice. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je že omenjal, da bi si želel večje podpore zaveznic, kar morda napoveduje vroče razprave v vojaški zvezi Nato.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine