Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU pripravlja sankcije proti Belorusiji

EU zaradi nasilnega posredovanja proti udeležencem protestov pripravlja sankcije proti nekaterim beloruskim posameznikom.
V Belorusiji so na prostost izpustili več sto ljudi, ki so jih v zadnjih dneh pridržali na protestih. FOTO: Sergei Gapon/AFP
V Belorusiji so na prostost izpustili več sto ljudi, ki so jih v zadnjih dneh pridržali na protestih. FOTO: Sergei Gapon/AFP
STA
14. 8. 2020 | 08:58
14. 8. 2020 | 20:40
5:31
V Belorusiji so v četrtek izpustili okoli sto ljudi, ki so jih zadnje dni pridržali na protestih. Notranji minister Jurij Karajev se je tudi opravičil za aretacije nedolžnih ljudi. Na ulicah beloruskih mest so sicer protestniki v četrtek nadaljevali svoje aktivnosti, na katerih pozivajo dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenka k odstopu.

V Belorusiji so na protestih, ki so izbruhnili v nedeljo po volitvah, na katerih si je Lukašenko zagotovil nov mandat, aretirali že skoraj 7000 ljudi. Notranji minister se je v četrtek v izjavi na državni televiziji opravičil. »Kot poveljnik bi rad prevzel odgovornost in se iskreno opravičil tem ljudem na človeški način,« je dejal.

Tudi pristojne službe so priznale, da so nekatere pridržali brez razloga, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V četrtek so nato začeli izpuščati priprte zapornike, okoli tisoč naj bi jih po navedbah pristojnih izpustili danes do 6. ure po lokalnem času. Tuje tiskovne agencije sicer ne poročajo, ali so do omenjene ure izpustili vse, ki so jih nameravali.

Ko so jih začeli izpuščati, so se svojci in prijatelji priprtih zbrali pred zaporom Okrestina v prestolnici Minsk. Številni priprti so poročali o resnih zlorabah v priporu in kazali svoje poškodbe, je razvidno s posnetkov, ki so jih objavili na aplikaciji telegram.



FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

 

Človeška veriga proti nasilju


Protesti v Belorusiji so se v četrtek nadaljevali. Že čez dan se je več tisoč ljudi po več beloruskih mestih udeležilo mirnega shoda, ko so oblikovali človeško verigo proti nasilju. Vzklikali so »sprememba« in »konec nasilja«.

Po spletu so zakrožili posnetki delavcev, ki so protestno zapuščali svoje delo ali so stavkali v protestu proti Lukašenku.
Tudi novinarji državnih medijev so v četrtek v odprtem pismu pozvali h končanju propagande laži ter poudarili, da nočejo več zavajati o protestih. Že pred tem so številni novinarji protestno dali odpoved. Za danes je sicer napovedano srečanje vlade in državnih novinarjev.

Protestniki zahtevajo spremembo in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo. Za predsedniško kandidaturo se je odločila, ko so zaprli njenega soproga, ki je hotel kandidirati proti Lukašenku.

Tihanovska je danes objavila posnetek, v katerem poziva župane beloruskih mest, naj ta konec tedna organizirajo mirne množične shode. »Belorusi ne bodo nikoli več hoteli živeti s prejšnjo vlado. Večina jih ne verjame v njegovo zmago,« je povedala pri tem. Pozvala je še h končanju nasilja nad državljani in začetku dialoga. V nagovoru Lukašenka sicer ni navedla z imenom.


 

Von der Leynova poziva k novim sankcijam proti Belorusiji


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k novim sankcijam proti odgovornim zlorabe demokratičnih vrednost v Belorusiji. Pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov Evropske unije je izrazila še prepričanje, da bodo pokazali podporo pravicam Belorusov do temeljnih svoboščin.



Zunanji ministri EU se bodo danes popoldne sešli na izredni videokonferenci, na kateri bodo razpravljali o razmerah v Belorusiji po predsedniških volitvah, turškem iskanju nafte in plina v Sredozemskem morju, razmerah v Libanonu po eksploziji v Bejrutu ter o Venezueli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine