Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ustanovna seja ameriškega kongresa tokrat drugače

Kongresniki bodo tokrat prisegali v skupinah, nekateri pa sploh ne bodo pripotovali v Washington.
Ameriški kongres. FOTO: Eric Baradat/AFP
Ameriški kongres. FOTO: Eric Baradat/AFP
STA
3. 1. 2021 | 08:30
2:42
V Washingtonu se bo danes na ustanovnem zasedanju sešel novi ameriški kongres. Na položaje bodo prisegli člani predstavniškega doma in senata, ki so bili izvoljeni na splošnih volitvah 3. novembra lani. Doslej 117. zasedanje ameriškega zveznega kongresa v sredo čaka uradna potrditev izida predsedniških volitev oziroma zmage novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna.



Američani so 3. novembra volili vseh 435 članov predstavniškega doma, ki imajo dvoletni mandat, in 35 od 100 senatorjev, ki imajo šestletni mandat. Demokrati so uspeli obdržati večino v predstavniškem domu, ki so jo osvojili leta 2018. Za zdaj je štetje glasovnic dokončno potrdilo 222 sedežev za demokrate in 211 za republikance, preostala dva še nista dodeljena. Eden od novoizvoljenih republikancev je denimo v torek umrl zaradi covida-19.

Senator Ted Cruz je napovedal glasovanje zoper potrditev novoizvoljenega predsednika ZDA. FOTO: Elijah Nouvelage/Reuters
Senator Ted Cruz je napovedal glasovanje zoper potrditev novoizvoljenega predsednika ZDA. FOTO: Elijah Nouvelage/Reuters


V senatu imajo republikanci trenutno 50, demokrati pa 48 sedežev, po torkovih volitvah v Georgii pa bo znano, katera stranka bo imela večino naslednji dve leti, tj. do novih kongresnih volitev. Republikanci morajo zanjo osvojiti enega od obeh sedežev v Georgii, demokrati pa oba. Ob razmerju 50 proti 50 bi imela odločilni glas večine podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki bo predsedovala senatu.

Letošnja prisega kongresnikov bo zaradi koronavirusa nenavadna, saj bodo v dvorano na prisego prihajali v sedmih skupinah, nekaterih pa niti ne bo v Washington. 

Predvolilno vzdušje v zvezni državi Georgia. FOTO: Sandy Huffaker/AFP
Predvolilno vzdušje v zvezni državi Georgia. FOTO: Sandy Huffaker/AFP


Predstavniški dom bo po prisegi glasoval o novem mandatu predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki za to potrebuje najmanj 50 odstotkov glasov plus še enega. Senatu predseduje podpredsednik ZDA, vsaka stranka pa bo potrdila svojega vodjo: republikanci Mitcha McConnella kot vodjo večine, demokrati pa Chucka Schumerja kot vodjo manjšine, kar bo veljalo do izida volitev v Georgii.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine