Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursula von der Leyen: Jutri pogodba o cepivu z Moderno

Gre za dogovor o do 160 milijonih odmerkov cepiva. V Moderni so objavili, da je njihovo cepivo 94,5-odstotno učinkovito.
Ursula von der Leyen je napovedala, da bi lahko Evropska agencija za zdravila EMA najučinkovitejša cepiva, za katera so že posredovali podatke, odobrila prihodnji mesec. FOTO: Yves Herman/Reuters
Ursula von der Leyen je napovedala, da bi lahko Evropska agencija za zdravila EMA najučinkovitejša cepiva, za katera so že posredovali podatke, odobrila prihodnji mesec. FOTO: Yves Herman/Reuters
V. U.
24. 11. 2020 | 13:47
24. 11. 2020 | 14:28
1:57
Evropska unija je z ameriškim podjetjem Moderna dosegla dogovor glede cepiva proti novemu koronavirusu, je objavila ​ Ursula von der Leyen. To bo še šesta pogodba o nakupu cepiva, ki jo bo odobrila komisija.

Kot poroča Reuters, gre za dogovor o do 160 milijonih odmerkov cepiva. Formalno ga bodo s pogodbo potrdili jutri, je napovedala predsednica evropske komisije. V Moderni so pred tednom objavili, da je njihovo cepivo 94,5-odstotno učinkovito.

image_alt
Cepivo: konec težav?


Ko bodo varna in učinkovita cepiva na voljo, jih bodo dobile vse članice Unije sočasno, po načelu sorazmernosti in pod enakimi pogoji, je zatrdila von der Laynova.
 

Doslej pet pogodb


Evropska komisija je, kot piše AFP, doslej odobrila pet pogodb o nakupu cepiv, in sicer s podjetji Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, AstraZeneca, Pfizer-Bionntech in Curevac. Podrobnosti pogodbe z Moderno bo komisija predstavila jutri.

Von der Leynova je napovedala, da bi lahko Evropska agencija za zdravila EMA najučinkovitejša cepiva, za katera so že posredovali podatke o kliničnih testiranjih, odobrila prihodnji mesec. »Sestavljamo enega najobsežnejših portfeljev cepiv proti covidu-19. To bo Evropejcem zagotovilo dostop do tistih, ki za zdaj veljajo za najobetavnejša,« je povedala. »Seveda bo naša agencija vsako zelo pazljivo raziskala. Za trg bodo avtorizirana le, če bodo varna in učinkovita. Pri tem bo kar najpomembnejša transparentnost.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine