Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Cepivo oxfordske univerze je zelo učinkovito

Cepivo AstraZenece in Oxfordske univerze so razvili v približno desetih mesecih, kar je rekordno hitro.
Iz podjetja <span class="nanospell-typo">AstraZeneca</span>&nbsp;so sporočili, da bodo za prihodnje leto naredili tri milijarde odmerkov. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Iz podjetja <span class="nanospell-typo">AstraZeneca</span>&nbsp;so sporočili, da bodo za prihodnje leto naredili tri milijarde odmerkov. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Be. B.
23. 11. 2020 | 14:45
23. 11. 2020 | 14:45
3:23
Po tem, ko je britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca danes dopoldan sporočilo, da je cepivo, ki ga proti covidu-19 razvijajo skupaj z Oxfordsko univerzo, na kliničnih preizkušanjih v povprečju 70-odstotno učinkovito, so zdaj raziskovalci dejali, da bi lahko bilo cepivo s prilagajanjem odmerka kar 90-odstotno učinkovito, navaja britanski BBC.

Ti podatki so vsekakor zelo spodbudni po tem, ko sta Pfizer in Moderna zagotovili 95-odstotno učinkovitost njunih cepiv. Oxfordsko cepivo je namreč precej cenejše od prej omenjenih dveh in lažje za skladiščenje, ker ga ni potrebno hraniti pri izredno nizkih temperaturah. Hraniti ga je mogoče na temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija za najmanj šest mesecev, navaja STA. Cepivo, pri razvoju katerega AstraZeneca in univerza uporabljata bolj tradicionalno tehnologijo, je tudi lažje za transport do vseh koncev sveta. Oxfordsko cepivo bo tako zelo pomembno pri omejevanju pandemije, v kolikor bo odobreno s strani regulatorjev.

»Današnja napoved je korak naprej k času, ko bomo s cepivi odpravili opustošenje, ki ga povzroča virus,« je povedala profesorica in Sarah Gilbert. Britanska vlada je sicer prednaročila 100 milijonov odmerkov oxfordskega cepiva, iz podjetja AstraZeneca pa so sporočili, da bodo za prihodnje leto naredili tri milijarde odmerkov. Premier Boris Johnson je dejal, da gre za zelo dobro novico, in da so kljub potrebnim varnostnim pregledom cepiva to izjemni rezultati.


​Hiter razvoj in učinkovitost


Cepivo so razvili v približno desetih mesecih, kar je rekordno hitro v primerjavi s tem, da v običajnih razmerah takšen proces lahko traja desetletje, piše BBC. Rezultati testa, v katerem je sodelovalo več kot 20.000 prostovoljcev iz Velike Britanije in Brazilije je pokazalo, da je bilo na splošni pri ljudeh, ki so prejeli dva odmerka cepiva, 30 primerov okužbe s covidom-19, in 101 primer pri tistih, ki so prejeli lažno injekcijo. Raziskovalci so dejali, da gre torej za 70-odstotno zaščito, kar so precej boljši rezultati kot pri sezonski gripi. Med tistimi, ki so dobili cepivo, nihče ni razvil hude bolezni oblike bolezni covid-19 in ni potreboval bolnišničnega zdravljenja. Zaščita pa je bila kar 90-odstotna pri testov približno 3000 ljudi, ki so prejeli polovični prvi odmerek in polni drugi odmerek cepiva. Vendar je bila zaščita 90-odstotna pri analizi približno 3000 ljudi v preskušanju, ki so prejeli polovični prvi odmerek in polni drugi odmerek.

Profesor z Oxfordske univerze Andrew Pollard meni, da zadnje ugotovitve kažejo, da razvijajo učinkovito cepivo, ki bo rešilo mnoga življenja. Klinična preizkušanja namreč kažejo, da je eden od režimov odmerjanja cepiva 90-odstotno učinkovit, če ga bodo uporabili, pa bi z načrtovanimi zalogami cepiva lahko cepili več ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine