Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursula von der Leyen: 25 milijard za naložbe

V evropski komisiji tudi glede zaprtja meja znotraj schengna opozarjajo, da bi države morale delovati usklajeno.
Evropska komisija prihaja z novimi pobudami za spopadanje s posledicami koronavirusa. FOTO: John Thys/AFP
Evropska komisija prihaja z novimi pobudami za spopadanje s posledicami koronavirusa. FOTO: John Thys/AFP
10. 3. 2020 | 20:55
11. 3. 2020 | 08:35
2:14
Bruselj – EU bo ustanovila investicijski sklad za odziv na novi koronavirus, ki bo težak 25 milijard evrov. To je napovedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen po večerni videokonferenci voditeljev držav članic Unije. 

Sklad bo namenjen naložbam v zdravstvene sisteme, za mala in srednja podjetja, trg dela in najranljivejše dele gospodarstva. Ursula von der Leyen bo državam članicam in evropskemu parlamentu predlagala, da zagotovijo 7,5 milijarde evrov likvidnosti. Denar bi se tako lahko začel stekati že v prihodnjih tednih, je dejala.



Predsednica evropske komisije je pozvala k usklajenemu delovanju držav članic. Glede zaprtja mej je pojasnila, da se bodo že jutri začeli pogovori z notranjimi ministri. Tako naj bi izvedeli, kateri so razlogi za sprejemanje odločitev.

Nalogo evropske komisije vidi v usklajevanju z ministri za zdravje. Ustanovili bodo skupino epidemiologov in virologov, ki jim bo svetovala. Naredili bodo pregled zaščitne opreme in respiratorjev, ki so na razpolago v EU. Zagotovljen bo tudi denar za raziskave cepiva in zdravil.

Na gospodarskem področju naj bi še okrepili delovanje. »Uporabili bomo vsa sredstva, da bo gospodarstvo preživelo neurje,« je napovedala.  

Najpomembnejše naloge po njenem mnenju so omejitev širitve virusa, pomoč pacientom in blažitev negativnih posledic za gospodarstvo.

Po besedah predsednik evropskega sveta Charlesa Michela bi EU morala zagotoviti tudi prožnost v okviru proračunskih pravil in pravil za državne pomoči. Tako bi države lažje zagotavljale pomoč podjetjem, ki jo potrebujejo.

Tudi Michel je opozoril, da morajo biti ukrepi sorazmerni, saj bi ti sicer lahko imeli za družbo čezmerne posledice.   

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine