Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl je kuvajtski emir Navaf al Ahmad al Sabah

Položaj emirja je prevzel leta 2020. Njegovo vladavino je zaznamovala predvsem gospodarska kriza, ki jo je povzročil padec cen nafte.
Navafa al Ahmada al Sabaha je leta 2006 za prestolonaslednika imenoval njegov polbrat, šejk Sabah al Ahmad al Sabah, položaj emirja pa je prevzel, ko je Sabah umrl septembra 2020 v 92. letu starosti. FOTO: Yasser Al-zayyat/AFP
Navafa al Ahmada al Sabaha je leta 2006 za prestolonaslednika imenoval njegov polbrat, šejk Sabah al Ahmad al Sabah, položaj emirja pa je prevzel, ko je Sabah umrl septembra 2020 v 92. letu starosti. FOTO: Yasser Al-zayyat/AFP
STA
16. 12. 2023 | 12:32
16. 12. 2023 | 13:44
2:34

 Po treh letih vladanja je danes umrl kuvajtski emir, šejk Navaf al Ahmad al Sabah, je sporočila kraljeva družina. Star je bil 86 let, v zadnjem času pa se je spopadal z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih so ga večkrat sprejeli v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Skupaj s kuvajtskim ljudstvom, arabskimi, islamskimi in prijateljskimi narodi sveta žalujemo za emirjem države,« je pisalo v izjavi družine, ki jo je predvajala državna televizija. Pred tem je televizija prekinila svoj redni program in predvajala recitacije Korana.

Politično kariero začel pri 25 letih 

Šejk Navaf se je rodil leta 1937. Bil je peti sin šejka Ahmada al Jaberja al Sabaha, ki je Kuvajtu vladal med letoma 1921 in 1950. Svojo politično kariero je začel pri 25 letih kot guverner province Havali. Odtlej je zasedal različne položaje v kuvajtskih vladah.

Leta 1990 je bil v času invazije iraških sil na Kuvajt obrambni minister. Kasneje je med drugim vodil še ministrstvo za delo in socialne zadeve, notranje ministrstvo in zasedel položaj podpredsednika vlade, pristojnega za boj proti terorizmu.

Leta 2006 ga je za prestolonaslednika imenoval njegov polbrat, šejk Sabah al Ahmad al Sabah, položaj emirja pa je prevzel, ko je Sabah umrl septembra 2020 v 92. letu starosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navafovo vladavino je zaznamovala predvsem gospodarska kriza, ki jo je povzročil padec cen nafte, pa tudi politična kriza v državi z odstopi vlad in razpustitvami parlamentov.

Kmalu po smrti šejka Navafa je vladni kabinet za novega emirja že potrdil prestolonaslednika, šejka Mešala al Ahmada al Sabaha, ki je star 83 let, poroča dpa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine