Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl je Jacques Delors

Delors je bil predsednik Evropske komisije kar tri mandate.
Jacques Delors FOTO: Charles Platiau/Reuters
Jacques Delors FOTO: Charles Platiau/Reuters
M. B., STA
27. 12. 2023 | 18:33
27. 12. 2023 | 20:26
3:03

V 98. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Delors, utemeljitelj zgodovinskega projekta enotne valute Evropske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vest o smrti je potrdila njegova hči Martine Aubry, županja mesta Lille. Umrl je danes v spanju.

Delors je bil predsednik Evropske komisije kar tri mandate; od januarja 1985 do konca leta 1994, torej tudi v času padca berlinskega zidu in vzhodnoevropskih režimov, združevanja Nemčije in osamosvajanja Slovenije.

Socialistični politik velja za arhitekta današnje EU. FOTO: Franck Fife/AFP
Socialistični politik velja za arhitekta današnje EU. FOTO: Franck Fife/AFP

Delors je bil od leta 1974 član Francoske socialistične stranke. Delors je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem je bil med letoma 1981 in 1984 francoski finančni minister v vladi nekdanjega predsednika Francoisa Mitterranda. Še prej je bil v letih od 1979 do 1981 poslanec Evropskega parlamenta.

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope. Med drugim je podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus in reformiral evropsko kmetijsko politiko. Nadzoroval je proračunske reforme in postavil temelje za uvedbo enotnega trga v Evropski uniji, ki je stopil v veljavo leta 1993 ter omogočil prost pretok oseb, kapitala, blaga in storitev znotraj unije. Vodil je tudi tako imenovani Delorsov odbor, ki je predlagal monetarno unijo za vzpostavitev evra. Veljal je za nasprotnika neoliberalizma, ki je v temelje Evropske unije vpel tudi socialno noto.

Sožalja tudi iz Slovenije

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta danes izrazili sožalje ob smrti nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. Predsednica je ob tem zapisala, da bo njegov prispevek k združeni Evropi vedno ostal v naših srcih.

»Ob izgubi Jacquesa Delorsa njegovim bližnjim izražam iskreno sožalje. Njegov izjemen prispevek k združeni Evropi bo vedno ostal v naših srcih,« je zapisala Nataša Pirc Musar. 

Zunanja ministrica pa je zapisala, da je bil Evropejec z veliko začetnico. »Živel je Evropsko unijo, njegove ideje pa so bile navdih številnim prelomnim dogodkom, ki so pripeljali do EU, kot jo poznamo danes,« je dodala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine