Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl je Chuck Yeager, ki je prvi prebil zvočni zid

Ameriški pilot, ki je leta 1947 prvi letel z nadzvočno hitrostjo, je umrl v starosti 97 let.
Chuck Yeager je v povojnem obdobju deloval kot letalski poveljnik poskusne enote, upokojil se je leta 1975. FOTO: US Air Force/AFP
Chuck Yeager je v povojnem obdobju deloval kot letalski poveljnik poskusne enote, upokojil se je leta 1975. FOTO: US Air Force/AFP
V. U.
8. 12. 2020 | 09:43
8. 12. 2020 | 09:58
2:09
Umrl je Chuck Yeager, pilot, ki se je v zgodovino ameriškega letalstva zapisal kot uradno prvi, ki mu je uspelo leteti z nadzvočno hitrostjo, poroča mednarodni tisk. Njegovo življenje se je izteklo v starosti 97 let.

Kot Charles E. Yeager se je rodil leta 1923 v majhnem kraju Myra v Zahodni Virginiji. Sprva je pomagal očetu pri popravilih tovornjakov, leta 1941, le tri mesece pred vstopom ZDA v drugo svetovno vojno, pa se je pridružil ameriškemu vojnemu letalstvu. Sprva kot mehanik.

Vest o njegovi smrti je objavila njegova žena, igralka Victoria Scott D'Angelo. »Z globoko žalostjo vam moram sporočiti, da je nekaj pred 21. uro umrla ljubezen mojega življenja, general Chuck Yeager. Neverjetno dobro preživeto življenje, največji pilot Amerike, njegovo dediščino moči, avanture in patriotizma bomo vselej pomnili,« je zapisala na twitterju. 

FOTO: US Air Force/AFP/Jason W. Edwards
FOTO: US Air Force/AFP/Jason W. Edwards


Yeager je bil med drugo svetovno vojno vojni pilot, zvočni zid je prebil leta 1947 v poskusnem letu Bell X-1, preboj je tlakoval tudi pot ameriškemu vesoljskemu programu. »Odprl sem pot v vesolje, k Vojnam zvezd, satelitom,« je povedal v intervjuju z AFP leta 2007. Njegov podvig so v Hollywoodu leta 1983 ovekovečili v filmu Pravi fantje (The Right Stuff).

V povojnem obdobju je sicer deloval kot letalski poveljnik, upokojil se je leta 1975. Leta 1988 je nastopil tudi v reklami v podporo Georgea H. W. Busha, ki je kot predsednik ZDA nastopil leto zatem.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine