Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ulica kot premierovo orožje

V Armeniji je predsednik vlade pripravil množične proteste proti proti odločitvam parlamenta
V armensko prestolnico Erevan so se vrnile množične demonstracije, ki jih je spet pripravil premier Nikol Pašinjan. Foto: Reuters
V armensko prestolnico Erevan so se vrnile množične demonstracije, ki jih je spet pripravil premier Nikol Pašinjan. Foto: Reuters
3. 10. 2018 | 16:36
3. 10. 2018 | 16:39
3:22
V armensko prestolnico Erevan so se vrnile množične demonstracije, ki jih je spet pripravil Nikol Pašinjan. A tokrat ne nastopa več v vlogi voditelja opozicije, temveč kot premier, ki hoče s protesti onemogočiti poskuse predstavnikov prejšnje oblasti, da bi preprečili čimprejšnjo izvedbo izrednih parlamentarnih volitev v državi.

»Niko, Niko!« je začela vzklikati večtisočglava množica, ki se je v torek zvečer zbrala v središču Erevana, ko jih je prišel pozdravit organizator novih množičnih protestov, ki so v Armeniji v zadnjem času postali nekaj običajnega. Premier Nikol Pašinjan, ki je z njihovo pomočjo na miren način prišel na oblast, jih je tokrat pripravil zaradi zakona, ki ga je sprejel armenski parlament, v katerem imajo še vedno večino predstavniki prejšnjih oblasti. S sveže sprejetim zakonom so želeli preprečiti čimprejšnje izredne parlamentarne volitve, ki jih zahteva premier Pašinjan.

Armenski premier Nikol Pašinjan. Foto: Reuters
Armenski premier Nikol Pašinjan. Foto: Reuters


V parlamentu imajo še vedno večino predstavniki prejšnjih oblasti, ki jim je prav 43-letni Pašinjan z miroljubno »žametno revolucijo« preprečil, da bi po dveh desetletjih vladanja državi to počeli tudi po ustavni reformi, po kateri je namesto predsednika najpomembnejši človek v državi postal predsednik vlade. Poenostavljeno rečeno, so predstavniki ljudstva sprejeli zakon, ki preprečuje avtomatično razpustitev parlameta, če odstopi premier, kar so zagotavljali tudi poslanci, ki so zanj glasovali. A po besedah premiera Pašinjana so s tem dokazali, da v državi obstaja »kontrarevolucija«. »Predčasne parlamentarne volitve bomo imeli konec novembra ali na začetku decembra. To je bila ena od zahtev naše žametne revolucije in smo jo tudi vključili v vladni program, ki ga je parlament sprejel,« je množici zagotovil predsednik vlade.

Ta je še pred demonstracijami objavil, da je odstavil vse ministre in guvernerje iz strank, ki so podprle novi zakon. Izjavil je, da bo tudi sam odstopil, ker hoče, da bi bile v državi čimprej nove parlamentarne volitve. A do takrat hoče Pašinjan še naprej voditi državo. Po nastopu pred protestniki se je odpravil na pogajanja s predstavniki parlamentarne večine in nekdaj vladajoče strukture v državi, od koder se je vrnil zmagoslavno. »Predlagal sem jim, naj podpišejo sporazum, da po mojem odstopu ne bodo predlagali svojega kandidata za novega premiera, v decembru pa pripravimo nove volitve. Ustno so mi zagotovili, da ‘imajo razumevanje do volje naroda’ in da svojih kandidatov ne bodo iskali,« je povedal armenski voditelj. V nekdaj vladajoči republikanski stranki, ki ima v parlamentu še vedno večino, njegovih izjav niso zanikali, a so zaradi dogajanja v državi ogorčeni. Po besedah tiskovnega predstavnika republikanske stranke Eduarda Šarmazanova so ulični protesti, ki jih je organiziral premier Pašinjan, »grožnje« in »pritiski« na parlament. »To je v nasprotju z demokratičnimi pravili in načeli delitve vej oblasti,« je povedal Šarmanazov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine