Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Turški tožilec želi sojenje v primeru Hašodži prepustiti Savdski Arabiji

Zahteva turškega tožilca prihaja v času, ko si Turčija prizadeva za otoplitev odnosov s Savdsko Arabijo.
Džamal Hašodži je bil umorjen 2. oktobra 2018, ko je vstopil na savdski konzulat v Istanbulu, da bi vložil dokumente za poroko s svojo turško zaročenko. FOTO: Jim Watson/AFP
Džamal Hašodži je bil umorjen 2. oktobra 2018, ko je vstopil na savdski konzulat v Istanbulu, da bi vložil dokumente za poroko s svojo turško zaročenko. FOTO: Jim Watson/AFP
STA
31. 3. 2022 | 13:57
31. 3. 2022 | 14:06
2:29

Turški tožilec, pristojen za primer umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sodišče v Istanbulu zaprosil, naj ustavi postopek proti obtoženim in primer preda Savdski Arabiji. Sodišče je za mnenje zaprosilo ministrstvo za pravosodje, če bo odločitev sprejeta, pa bi to pomenilo, da bo sojenje na turških sodiščih ustavljeno.

image_alt
Maša zadušnica 21. stoletja

V Istanbulu že skoraj dve leti poteka sojenje 26 obtoženim, med katerimi je tudi nekdanji tesni sodelavec savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana. Sojenje sicer za zdaj velja za precej simbolično, saj poteka v odsotnosti obtoženih.

Zahteva turškega tožilca prihaja v času, ko si Turčija prizadeva za otoplitev odnosov s Savdsko Arabijo. Pestita jo namreč gospodarska kriza in že več kot 50-odstotna inflacija. V iskanju tujega kapitala se je začela tesneje povezovati s svojimi regionalnimi tekmeci, vključno s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je januarja napovedal, da načrtuje obisk v Rijadu.

Savdska Arabija je leta 2019 že izvedla svoje sojenje v primeru Hašodžija, ki pa je potekalo v tajnosti in je bilo deležno številnih kritik. Zaslišanja so potekala za zaprtimi vrati, imen obtožencev, od katerih jih je bilo na koncu osem obsojenih na dolge zaporne kazni, pa niso razkrili.

Umor je sprožil mednarodno ogorčenje. FOTO: Sarah Silbiger/Reuters
Umor je sprožil mednarodno ogorčenje. FOTO: Sarah Silbiger/Reuters

Hašodži je bil umorjen 2. oktobra 2018, ko je vstopil na savdski konzulat v Istanbulu, da bi vložil dokumente za poroko s svojo turško zaročenko. Po navedbah ameriških in turških predstavnikov naj bi ga tam pričakala savdska posebna enota in ga zadavila, njegovo truplo, ki ga doslej niso našli, pa razkosala.

Umor je sprožil mednarodno ogorčenje, zahodne obveščevalne agencije pa so savdskega princa bin Salmana obtožile, da ga je on naročil oziroma odobril. Princ je dejal, da sprejema splošno odgovornost Savdske Arabije, a zanikal osebno vpletenost v umor. Erdoğan je takrat ocenil, da je ukaz za umor prišel z vrha savdske vlade, a ne da bi s prstom pokazal na kronskega princa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine