Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Turistični velikan propadel, ujetih 600.000 ljudi

Ogroženih je tudi več kot 22.000 delovnih mest, od tega okoli devet tisoč v Veliki Britaniji.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
A. V.
23. 9. 2019 | 08:17
23. 9. 2019 | 08:25
2:02
Po neuspešnih pogajanjih, da bi rešili najstarejše počitniško podjetje, je Thomas Cook dokončno propadel. Britanski urad za civilno letalstvo (CAA) je namreč sporočil, da je družba prenehala delovati s takojšnjim učinkom.

V praksi to pomeni, da so najkrajšo potegnili potniki. Trenutno je po svetu ujetih 600.000 ljudi, od tega je kar 150.000 britanskih državljanov in na tleh je ostalo več kot sto letal letalske družbe Thomas Cook.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Ogroženih je tudi več kot 22.000 delovnih mest, od tega okoli devet tisoč v Veliki Britaniji. Velik izziv je zdaj, kako domov vrniti vse nesrečne potnike. Britanska vlada in CAA sta zato najeli več čarterskih letal, s katerimi naj bi »reševali« britanske državljane po svetu.


 

Načrt sanacije prekratek za 200 milijonov funtov


V podjetju Thomas Cook so resda pripravili načrt sanacije s pomočjo kitajskega investitorja Fosun Tourism Group, ki naj bi prispeval 450 milijonov funtov in pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.

Vendar so banke zahtevale dodaten pogoj – 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Tega jim pri Thomasu Cooku ni uspelo zagotoviti, zato je danes vse obstalo.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine