Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tuji mediji: pirova zmaga Janše, klofuta za SD

O parlamentarnih volitvah v Sloveniji so se največ razpisali hrvaški mediji. O relativni zmagi Janše piše tudi BBC in avstrijski Die Presse.
Janez Janša s soprogo Urško na volišču v Šentilju pri Velenju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janez Janša s soprogo Urško na volišču v Šentilju pri Velenju. FOTO: Jure Eržen/Delo
T. V.
3. 6. 2018 | 20:26
3. 6. 2018 | 22:31
3:05
Zagreb – Veliko število strank, ki so sodeč po vzporednih volitvah, prišle v parlament, bi lahko otežile oblikovanje nove vlade, piše Jutarnji list in dodaja, da sta dve veliki presenečenji volitev to, da sta se v parlament uvrstili stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek in pa »vsem dobro znani desničar Zmago Jelinčič
 
Tportal piše, da utegne biti zmaga SDS pirova in se ob tem sprašujejo, kako bo Janša sestavil vlado, če bodo vsi, ki so ga pred volitvami izključili kot vladnega partnerja, ostali pri svojem stališču.
 
Večernji list pa ob izidu vzporednih volitev piše, da so socialdemokrati dobili klofuto, saj jih je prehitela Levica. »Glavna predvolilna tema tokrat ni bila Hrvaška, temveč privatizacija državnih podjetij, reforma zdravstva in zvišanje pokojnin. Zanimivo je, da je Janša svojo kampanjo začel s pico in ne kakšno slovensko specialiteto. Nekateri pravijo, da je uporabil pico, ker so v Italiji zmagali t. i. populisti – rumeno-zeleni. V njegovem predvolilnem spotu par naroča pico – moški naroči eno vrsto pice, ženska drugo vrsto, takšno, ki jo je vedno naročala. Različne pice se nanašajo na stranke, tako da je tista, kjer je »kuhar« Janša, boljša,« pišejo pri Večernjem in dodajajo, da bi Janša lahko postal še en populistični premier v EU: »Janši, tako kot (Viktorju, op. a.) Orbanu in poljskemu voditelju Jaroslawu Kaczynskemu, je EU dobra, ko daje denar, za vse ostalo pa je odnos enak, kot je bil v komunističnem obdobju z Beogradom ali Moskvo.«


​Mukotrpno sestavljanje vlade


Britanski BBC piše, da sodeč po vzporednih volitvah vodi protiimigracijska stranka SDS, ki je dobila skoraj še enkrat več glasov od najbližje zasledovalke. Tudi BBC ugotavlja, da bo SDS, katere predsednik Janša je glasen podpornik Orbana, težko sestavila vlado, saj so levosredinske vlade prejele vsaka med 10 in 12 odstotkov glasov.

Avstrijski Die Presse prav tako piše o verjetni pirovi zmagi »prijatelja Orbana in nekdanjega premierja« ter da je presenetljiv uspeh dosegel nekdanjemu komiku Marjanu Šarcu. Kot največjega poraženca omenja SMC odhajajočega premierja Mira Cerarja, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila dve tretjini svojih volivcev. »Ne le zaradi razdrobljenega parlamenta je v Ljubljani pričakovati dolgo in mukotpno sestavljanje vlade,« še piše Die Presse.

Russia Today na svoji (angleški) spletni strani piše, da se po Evropi z zmago opozicijske SDS nadaljuje vzpon protimigrantskih strank.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine