Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trumpovi privrženci zavzeli prestolnico Washington

Več ranjenih v spopadih med konservativnimi protestniki in skrajno levimi protidemonstranti.
Privrženci predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu. Foto Hannah Mckay/Reuters
Privrženci predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu. Foto Hannah Mckay/Reuters
14. 11. 2020 | 19:52
15. 11. 2020 | 06:02
3:23
Washington - Trump je zmagal, prestrašimo to mesto! Ustavimo krajo volitev! Naši glasovi štejejo! S takšnimi slogani so udeleženci »milijonskega MAGA marša« danes zavzeli ameriško prestolnico Washington. Privrženci republikanskega predsednika Donalda Trumpa in njegove politike »Naredimo Ameriko spet véliko« ne sprejemajo rezultatov predsedniških volitev.

Pred tednom dni so na ulicah v bližini Bele hiše slavili privrženci demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, po medijskih projekcijah prihodnjega predsednika ZDA, to soboto so se na Trgu svobode pred sedežem ameriške administracije zbrali zagovorniki še štirih let za republikanca Donalda Trumpa iz vse države. »Zmagali smo v prvi, drugi in hladni vojni, pa bomo tudi v kulturni!« je eden od govornikov klical  pred množico s Trumpovimi in ameriškimi zastavami, a tudi z napisi proti prekinitvi nosečnosti in poroki za LGBT državljane.  Med govorniki so bili tudi konservativci iz skupnosti temnopoltih in južnoameriških Američanov, vsi pa so prisegali zvestobo republikanskemu predsedniku, ki se je v svojem avtomobilu celo popeljal mimo njih.

»Milijonski MAGA marš« od Bele hiše proti Capitol Hillu.  Foto Tasos Katopodis/Afp
»Milijonski MAGA marš« od Bele hiše proti Capitol Hillu.  Foto Tasos Katopodis/Afp


»Nikoli ne bomo priznali Joeja Bidna za predsednika ZDA in Hunter Biden bi moral biti v zaporu!« je eden od govorcev spominjal na sina demokratskega prvaka, ki ga politični nasprotniki sumijo okoriščanja z vplivom svojega očeta, drugi so med medije, po katerih so udrihali, vključili tudi Fox News. »Lažne novice!« so obtoževali prej med konservativci čislano televizijsko postajo, ki je prva razglasila Trumpov poraz v Arizoni. Trumpovi zagovorniki ne priznajo poraza ne v tej zvezni državi niti v nekaterih drugih, ki so zmago pretehtale k Bidnu. »Dobili smo že volitve v Wisconsinu, Pensilvaniji in drugje, potem pa smo šli spat in kaj se je zgodilo?« je spraševal eden od govornikov. »Ukradli so nam volitve!«

Protestniki so se med zatrjevanjem, da se ne bodo pustili spraviti na kolena, od Bele hiše odpravili po Pensilvanski avenije proti Capitol Hillu in ustavnemu sodišču. Med njimi je so bili tudi člani sporne skupine Proud Boys z voditeljem Enriquom Tarriom na čelu, ki so ga v začetku meseca v ameriški prestolnici napadli z noži. Tudi tokrat so morali enega od Trumpovih demonstrantov po napadu protidemonstrantov z nožem odpeljati v bolnišnico, več so jih zadele petarde. Do poznega večera so policisti poročali tudi o številnih pretepih med Proud Boys in pripadniki skrajno levih skupin. Te je predsednik Trump na Twitterju označil za Antifa izmečke, ki napadajo MAGA ljudi, in policiji naročil, naj se ne drži nazaj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine