Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump o umoru novinarja: Nekdo je res zamočil

ZDA so v povezavi s smrtjo Hašodžija odvzele vizume 21 savdskim državljanom.
Trupla umorjenega novinarja še niso našli. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
Trupla umorjenega novinarja še niso našli. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
S. S., STA
24. 10. 2018 | 07:22
24. 10. 2018 | 12:23
3:04
Ameriški predsednik Donald Trump je savdski odziv na umor novinarja Džamala Hašodžija označil za »najslabše prikrivanje vseh časov«. Dodal je, da bi morali biti organizatorji »v velikih težavah«.

»Imeli so zelo slab izvirni koncept, ki so ga slabo izvedli in pometanje pod preprogo je bilo eno najslabših v zgodovini takih dejanj. Slab posel. Tega si nikoli ne bi smeli zamisliti. Nekdo je res zamočil in kdorkoli se je tega spomnil, bi moral biti v težavah,« je razložil Trump.

Kmalu zatem je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da so zaradi smrti novinarja vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Zunanji minister Mike Pompeo je napovedal sodelovanje s kongresom o možnih sankcijah.

Pompeo je dejal, da sodelujejo s finančnim ministrstvom ZDA, da ugotovijo, ali bodo morda uvedli sankcije proti komu po zakonu Magnicki. Zagotovil je, da te sankcije ne bodo zadnja beseda ZDA.

Zakon Magnicki nosi ime po ubitem ruskem kritiku oblasti in ZDA v skladu z določili zakona lahko uvedejo sankcije proti kršiteljem človekovih pravic po svetu.

Hašodžija so nazadnje videli živega, ko je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Rijad je do sobote trdil, da je Hašodži zapustil konzulat in da ne vedo kam je izginil. V soboto je sledilo priznanje, da je kritični kolumnist umrl v konzulatu, sicer v nesreči med pretepom.

Pompeo je povedal, da so že identificirali nekaj možnih krivcev v obveščevalni službi Savdske Arabije, na dvoru kraljevine in na zunanjem ministrstvu. Obenem pa je dejal, da ZDA še naprej delijo strateške interese s Savdsko Arabijo in ohranjajo trdno partnerstvo. Menil je, da lahko še vedno dosežejo oba cilja hkrati - zaščita ZDA in kaznovanje odgovornih za Hašodžijevo smrt.

Kriminalistična preiskava se je v zadnjih dneh usmerila v okolico Istanbula, preiskovalci iščejo Hašodžijevo truplo, včeraj so v zasebni podzemni garaži odkrili zapuščen savdski mercedes z diplomatskimi registrskimi oznakami. V njem naj bi našli kovčke z novinarjevimi osebnimi predmeti. Britanski Sky news pa navaja, da naj bi razkosane dele trupla našli na vrtu rezidence savdskega generalnega konzula v Istanbulu, ki je oddaljen kakih 500 metrov od konzulata.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na podlagi preiskave turške policije v torek zatrdil, da je šlo za skrbno načrtovan umor in zahteva izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji, za sojenje v Turčiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine