Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Trenutek, ko sta se velesili razumeli

Protiteroristično vojno je izkoristila za notranje obračune in povečanje vojaškega proračuna.
Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ameriški kolega Joe Biden včeraj sicer nista nazdravila, sta se pa po sedmih mesecih prvič pogovarjala po telefonu. FOTO: Mike Theiler/Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ameriški kolega Joe Biden včeraj sicer nista nazdravila, sta se pa po sedmih mesecih prvič pogovarjala po telefonu. FOTO: Mike Theiler/Reuters
10. 9. 2021 | 11:13
10. 9. 2021 | 18:27
6:07

V nadaljevanju preberite:


Že od začetka je bilo leto 2001 v kitajsko-ameriških odnosih težko leto. Pravzaprav se še ni polegel prah po bombardiranju kitajskega veleposlaništva v Beogradu, kar se je zgodilo dve leti prej (za kar je vodstvo v Pekingu krivdo pripisovalo izključno Ameriki), ko je že izbruhnil nov incident.

Ni minilo niti sto dni, odkar so Georgea W. Busha imenovali za novega predsednika, ko je prišlo do usodnega trčenje med ameriškim vohunskim letalom EP-3, ki je letelo okoli 160 kilometrov daleč od kitajskih vojaških objektov na arhipelagu Paracel, in lovcem kitajskega vojnega letalstva, ki je poskušal v zraku prestreči Američane.

Kitajski J-8 je padel v Južnokitajsko morje, pilota so razglasili za pogrešanega, nato pa ga slavili kot mučenika, medtem ko je bil poškodovani EP-3 prisiljen pristati na najbližjem letališču. Ker je bilo to letališče na otoku Hainan, je bil pristanek ameriškega vojaškega letala opredeljen kot kršenje ozemeljske nedotakljivosti, tako da so posadko zadržali v nekakšnem priporu.
Sledila so dolga in mučna pogajanja, vzajemno obtoževanje in celo grožnje, tako da se je zdelo, da se odnosi med silama ne bodo nikoli izboljšali. Nato pa se je zgodil 11. september.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine