Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tragična statistika zrušenja stanovanjskega bloka v Istanbulu zrasla na deset (FOTO in VIDEO)

Na kraju nesreče so še vedno številni gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite, ki poskušajo odkopati morebitne preživele.
Uspeli so rešiti petletnico. FOTO: Huseyin Aldemir/Reuters
Uspeli so rešiti petletnico. FOTO: Huseyin Aldemir/Reuters
A. I., V. U.
7. 2. 2019 | 07:33
7. 2. 2019 | 18:41
2:38
Turški reševalci se še vedno poskušajo prebiti do ljudi, ki so po zrušenju osemnadstropne stavbe ostali ujeti pod ruševinami, a se je število žrtev včerajšnjega zrušenja danes povzpelo na deset, poroča tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na guvernerja Istanbula Alija Yerlikayo in turško tiskovno agencijo Anadolu. Ranjenih je 13 ljudi, poroča Reuters.

Vzrok za zrušenje stanovanjskega bloka v istanbulski četrti Kartal še vedno ni znan. Reševalcem je izpod ruševin uspelo rešiti več kot deset oseb. Pod ruševinami so našli deklico Havo, reševalci so se z njo pogovarjali, nato jim jo je uspelo potegniti izpod ruševin, pod katerimi je bila ujeta 18 ur. Na televizijskih posnetkih je bilo videti, kako je petletnica, ki so ji na vrat namestili opornico, mežikala, ko so jo odnesli na nosilih proti reševalnemu vozilu.

V stavbi je v 14 stanovanjih uradno prebivalo 43 ljudi, je potrdil Yerlikaya. Zgornja tri nadstropja so bila menda zgrajena na črno, brez gradbenega dovoljenja, navaja BBC.


Tekma s časom


Stavba se je zrušila ob 16. uri po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem), na srečo je bila takrat prazna vsaj delavnica tekstila v spodnjem nadstropju – tudi zgrajena nelegalno. 

»Gre za tekmo s časom, ekipe delajo in hitro napredujejo,« je za AP povedal nekdanji turški premier Binali Yildrim, ki bo 31. marca kandidiral za župana Istanbula. Ponoči so iskanje morebitnih preživelih trikrat ustavili zaradi ogrožanja stabilnosti poslopij, ki so povsem blizu, zato so oblasti sedem poslopij evakuirale. Na kraju je okoli 90 reševalcev, navaja STA.

Med kopanjem na trenutke zavlada tišina, če bi se izpod ruševin slučajno zaslišali klici preživelih. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Med kopanjem na trenutke zavlada tišina, če bi se izpod ruševin slučajno zaslišali klici preživelih. FOTO: Murad Sezer/Reuters


Posnetki s kamer, ki jih je predvajala televizija HaberTurk, prikazujejo množico ljudi, tudi šolarje z nahrbtniki, ki bežijo stran, medtem ko se stavba ruši. »Kakor hitro smo zaslišali hrup, smo zbežali. Stavba se je zrušila, ko smo prihiteli ven,« je pretresen povedal Kenan Ayyilidiz, eden od stanovalcev. 

Med kopanjem na trenutke zavlada tišina, če bi se izpod ruševin slučajno zaslišali klici preživelih. Tožilstvo je že sprožilo preiskavo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine