Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tisoči protestnikov zaradi izpustitve osumljencev skupinskega posilstva mladoletnice

Zgolj na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu se je po navedbah organizatorjev zbralo 7000 protestnikov.
Samo v Zagrebu se je zbralo 7000 protestnikov. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Samo v Zagrebu se je zbralo 7000 protestnikov. FOTO: Denis Lovrović/AFP
J. P.
19. 10. 2019 | 16:17
19. 10. 2019 | 16:36
2:36
Zagreb – Izpustitev peterice osumljencev za večkratno skupinsko posilstvo, spolno izkoriščanje, izsiljevanje, psihično in telesno zlorabo 15-letne mladoletnice iz okolice Zadra, ki je trajalo več kot leto dni in hudo pretreslo hrvaško javnost, je bila povod za današnji množični protest v več hrvaških mestih, imenovan »Pravica za dekleta«.

Tisoči udeležencev, zgolj na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu se jih je po navedbah organizatorjev zbralo 7000, so želeli podpreti žrtve spolnega nasilja, ki niso ustrezno zaščitene, in poudariti, da je tudi nekaznovanje zločina – zločin in kaznivo dejanje. Protestniki so se zbrali še v Zadru, Splitu, Osijeku, Reki, Pulju, Labinu, Korčuli, Dugem Selu, Šibeniku in Bjelovarju. Po hrvaški zakonodaji je sicer za posilstvo zagrožena do desetletna zaporna kazen.

Izpustitev peterice osumljencev za večkratno skupinsko posilstvo 15-letne mladoletnice iz okolice Zadra, ki je trajalo več kot leto dni, je bila povod za današnji množični protest. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Izpustitev peterice osumljencev za večkratno skupinsko posilstvo 15-letne mladoletnice iz okolice Zadra, ki je trajalo več kot leto dni, je bila povod za današnji množični protest. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Grožnje sodniku


»Nisi sama, nisi kriva«, »Jezni smo«, »Sodstvo ni loterija«, »Revolucija je ženska«, »Sistem, ki podpira žrtve, ne podpira nasilja«, »V 100 % posilstev so krivi posiljevalci«, »Brez izgovorov«, »Inštitucije, ki ščitijo nasilneže, so nasilne«, »Odgovor je odpor«, »Posilstva niso smešna«, »Niti ubogljiva niti ponižna« je le nekaj zapisov s številnih transparentov, ki so zgovorno pričali, kaj si hrvaška javnost misli o »neprofesionalnem, malomarnem in sramotnem ravnanju zadrskega sodnika Ivana Markovića, ki ogroža varnost in dostojanstvo žrtve,« kot so sporočili organizatorji protesta, ki pravosodno ministrico pozivajo, naj nemudoma uvede disciplinski postopek zoper sodnika.

Peterico osumljencev je sodišče po aretaciji spustilo na prostost, nato pa jim minuli četrtek vendarle dodelilo mesec dni preiskovalnega pripora. Marković, ki so mu po sporni odločitvi grozili in je zato pod policijsko zaščito in ta čas na bolniški, je sicer tudi sodnik v primeru očeta s Paga, ki je vrgel skozi okno svoje štiri otroke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine