Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Težave evropskega »Trumpa«

Več tisoč ljudi je v Pragi protestiralo proti predsedniku vlade Andreju Babišu in zahtevalo njegov odstop.
Po podatkih ameriške revije<em> Forbes</em> je češki predsednik vlade Andrej Babiš z okoli 3,3 milijarde evrov premoženja drugi najbogatejši človek v državi. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Po podatkih ameriške revije<em> Forbes</em> je češki predsednik vlade Andrej Babiš z okoli 3,3 milijarde evrov premoženja drugi najbogatejši človek v državi. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters
16. 11. 2018 | 15:08
16. 11. 2018 | 15:10
3:14
»Hočem vam povedati le to, da ne bom nikoli odstopil. Nikoli. Naj si to vsak zapomni,« je včeraj na svojem Facebooku zapisal 64-letni Andrej Babiš, ki vodi vlado Čehije in je po podatkih ameriške revije Forbes z okoli 3,3 milijarde evrov premoženja drugi najbogatejši človek v državi. Včeraj se je v Bruslju na posnetkih s srečanj s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom evropskega sveta Donaldom Tuskom prisrčno smejal, a doma mu gori pod nogami. Včeraj zvečer se je na enem od osrednjih praških trgov Václavské náměstí zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali njegov odstop oziroma zamenjavo, naslednji petek pa ga v češkem parlamentu čaka glasovanje o nezaupnici, ki jo je zahtevala opozicija.

Usoda milijarderja, čigar stranka Ano je zmagala na parlamentarnih volitvah oktobra 2017, a je uradno postal predsednik vlade šele letos julija, ni jasna, saj o tem, da bi izstopili iz vladajoče koalicije, razmišljajo tudi nekdaj vladajoči socialdemokrati. Novemu uporu proti Babišu, ki so ga zaradi njegovih izjav, da bo državo vodil tako kot svoj poslovni imperij, razglasili za »evropskega Trumpa«, botrujejo očitki, ki so bili krivi tudi za to, da tako dolgo nobena stranka ni hotela vstopiti v koalicijo z njegovo stranko. To pa so obtožbe, da je njegovo podjetje Štorkljino gnezdo po nezakoniti poti prišlo do dveh milijonov evrov evropskih subvencij, zaradi česar so proti njemu sprožili tudi uradno kazensko preiskavo, saj mu je češki parlament že dvakrat odzvel imuniteto.

Novi val protestov proti premieru je izzvala nova češka televizija Seznam, ki je pred dnevi objavila intervju s 35-letnim Babiševim sinom Andrejem, ki je bil prav tako vpleten v »afero Štorkljino gnezdo«, saj sta bila s tri leta starejšo sestro Adriano solastnika tega podjetja. Andrej mlajši je novinarjem po elektronski pošti razkril, da mu je po izbruhu afere oče hotel preprečiti stike s preiskovalci, zato ga je postavil pred izbiro: psihiatrično zdravljenje ali počitnice. Čeprav se je odločil za drugo možnost, se mu je menda zgodilo oboje, »počitnice« pa da so se sprevrnile v »ugrabitev«. Za to sta po besedah sina češkega premiera poskrbela dva Rusa: Pjotr Protopopov, voznik v enem od očetovih podjetij, ki je Babiša mlajšega zadrževal na polotoku Krimu, in njegova žena Dita, ki je kot psihiatrinja poskrbela za njegovo zdravstveno oskrbo. Kasneje naj bi Babišev sin odpotoval na Slovaško, od tam pa naj bi mu z avtobusom uspelo »pobegniti« v Švico.

Oče je televizijsko oddajo razglasil za manipulacijo. Izjavil je, da njegovega sina ni nikoli nihče ugrabil in da je Češko zapustil po svoji lastni volji. »Dejstva so jasna. Moj sin je psihično bolan. Jemlje zdravila, mora biti pod nadzorom in živi s svojo mamo v Švici,« je češki premier zapisal na Facebooku.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine