Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tesla je postal vodilni proizvajalec električnih avtomobilov na svetu

Nemška avtomobilska industrija pri elektromobilnosti zaostaja, prehitevajo jo tudi kitajski proizvajalci.
Tesla je postal vodilni proizvajalec električnih avtomobilov na svetu. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Tesla je postal vodilni proizvajalec električnih avtomobilov na svetu. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
J. B. P.
4. 2. 2020 | 12:00
4. 2. 2020 | 12:49
2:53
Po podatkih iz študije Electromobility report 2020, ki jo je te dni objavil nemški Center za avtomobilistični management iz Bergisch Gladbacha, se je v lanskem letu ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla po številu prodanih vozil prepričljivo zavihtel na prvo mesto v svetu. S 367.000 prodanimi elektroavtomobili je dosegel precejšen naskok pred drugouvrščenim, kitajskim proizvajalcem BYD, ki je prodal 219.000 električnih vozil, poroča nemški Die Welt

Elon Musk je lahko zadovoljen z lanskimi rezultati Tesle. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Elon Musk je lahko zadovoljen z lanskimi rezultati Tesle. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Tudi na tretjem in četrtem mestu sta kitajska proizvajalca BAIC in SAIC in šele na petem in šestem mestu sta nemška koncerna BMW in Volkswagen. 
 

Odlična prodaja Modela 3


Skok na prvo mesto in odskok od prej skoraj enakovrednega tekmeca BYD je Tesli lani uspel z odlično prodajo razmeroma cenejšega Modela 3, ki naj bi postal nekakšno »ljudsko« električno vozilo. Ta namera Elona Muska se, kot kaže, počasi tudi uresničuje, saj je Tesla lani prodal kar 300.000 teh avtomobilov. S tem je Model 3 postal najbolje prodajani električni avtomobil leta 2019 na svetu.

Model 3 je postal najbolje prodajani električni avtomobil na svetu. FOTO: Reuters 
Model 3 je postal najbolje prodajani električni avtomobil na svetu. FOTO: Reuters 


V primerjavi z letom prej je Tesla lani skupno prodajo svojih avtomobilov povečal za petdeset odstotkov. Za letos Musk načrtuje še večjo rast in napoveduje prodajo 500.000 električnih vozil vseh tipov. Od začetka prodaje Modela S v letu 2012 pa do konca lanskega leta je Tesla prodal skupaj okrog 900.000 vozil, njegov prvi konkurent BYD pa v istem obdobju 750.000. In v letošnjem letu bo Tesla še bolj prehitel kitajske konkurente, saj naj bi večino povečanja prodaje dosegel s povečanjem prodaje vozil na kitajskem trgu iz nove tovarne v Šanghaju.
 

Tesla dve do tri leta pred drugimi proizvajalci 


Po oceni direktorja Centra za avtomobilistični menedžment in soavtorja študije Stefana Bratzla podatki kažejo, da nemška avtomobilska industrija na področju elektromobilnosti v svetovnem merilu vedno bolj zaostaja. »Na področju čisto električnih avtomobilov je Tesla tačas najbolj inovativno podjetje in ima pred drugimi proizvajalci za dve do tri leta prednosti,« pravi Bratzel, ki ocenjuje, da tudi Teslovi letošnji načrti niso neuresničljivi. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine