Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tajanija ne bo v Bazovico in Rižarno

Skupni obisk s komisarko Violeto Bulc na italijanski praznik osvoboditve padel v vodo.
Antonio Tajani je februarja sprejel komisarkino povabilo, nato pa si je premislil. FOTO: Reuters
Antonio Tajani je februarja sprejel komisarkino povabilo, nato pa si je premislil. FOTO: Reuters
Peter Žerjavič, STA
25. 4. 2019 | 06:00
2:01
Bruselj – Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se bo danes, ob italijanskem prazniku osvoboditve, v Rižarni pri Sveti Soboti udeležila prireditve v spomin na slovenske žrtve fašističnega in nacističnega režima.

Nato bo položila venec pri spomeniku junakom Bazovice. Februarja v času škandala zaradi izjav predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija o »italijanski« Istri in Dalmaciji je Bulčeva povabila Tajanija k skupnemu obisku Bazovice in Rižarne.

Čeprav je ta vabilo najprej sprejel, se je pred kratkim po neuradnih informacijah zapletlo s terminom skupnega obiska. Zaradi tega ga danes ne bo v Bazovici in Rižarni. Tajani je sicer kandidat stranke Naprej, Italija Silvia Berlusconija na evropskih volitvah. V njegovem kabinetu se do konca redakcije niso odzvali na naša vprašanja o tem.


V Rižarni ločeni slovesnosti


V nekdanjem taborišču Rižarna bodo ob italijanskem dnevu osvoboditve danes poleg uradne občinske slovesnosti svojo pripravili še partizansko združenje VZPI-ANPI, združenje nekdanjih deportirancev ANED ter sindikatov CGIL in ARCI. Partizansko združenje se uradne slovesnosti prvič ne bo udeležilo.

Predsednik tržaške sekcije VZPI-ANPI Fabio Vallon pravi, da jih to ne veseli, a so naveličani omalovažujočega odnosa tržaške občine do združenja in antifašističnega gibanja, poleg tega je Trst edino deželno glavno mesto, kjer nekdanji partizani ne smejo nastopiti na občinski slovesnosti.

Predstavniki Slovencev v Italiji so izrazili obžalovanje nad nastalim položajem, ki da je žaljiv do žrtev nacifašizma, »ki bi se jim morali složno in spoštljivo pokloniti«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine