Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Strokovnjaki ZN: Namerno stradanje v Gazi je oblika genocidnega nasilja

»Od 7. oktobra je zaradi podhranjenosti umrlo 34 Palestincev, večinoma otrok,« opozarjajo neodvisni strokovnjaki pri ZN, katerih navedbe je Izrael že obsodil.
Strokovnjaki vztrajajo, da prisotnosti lakote ni mogoče zanikati. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Strokovnjaki vztrajajo, da prisotnosti lakote ni mogoče zanikati. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
STA
9. 7. 2024 | 16:06
9. 7. 2024 | 17:29
2:41

Izrael izvaja namerno kampanjo stradanja proti palestinskemu ljudstvu, zaradi katere umirajo otroci v Gazi, je danes v skupni izjavi zapisalo deset neodvisnih strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so dodali, da gre za obliko genocidnega nasilja in da za lakoto trpijo vzdolž celotne palestinske enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP

image_alt
V Gazi trenutno strada že okoli 200.000 otrok

Strokovnjaki, med katerimi je tudi posebni poročevalec ZN na področju pravice do hrane Michael Fakhri, kljub temu da ZN uradno niso razglasili lakote v Gazi, vztrajajo, da te ni mogoče zanikati. »Od 7. oktobra je zaradi podhranjenosti umrlo 34 Palestincev, večinoma otrok,« so opozorili in navedli primere treh otrok, ki so pred kratkim umrli zaradi podhranjenosti.

»Ker so ti otroci kljub zdravniški oskrbi umrli zaradi lakote v osrednji Gazi, ni dvoma, da se je lakota iz severne Gaze razširila v osrednjo in južno,« so poudarili. Obžalovali so, da mednarodna skupnost ni storila več, da bi preprečila krizo v Gazi.

»Že ko je 24. februarja zaradi lakote umrl dvomesečni dojenček in 4. marca še desetletni Jazan Al Kafarne, je bil to dokaz, da je lakota prizadela severno Gazo. Ves svet bi moral posredovati že prej, da bi ustavil izraelsko genocidno kampanjo stradanja in preprečil te smrti,« so opozorili in dodali, da neukrepanje pomeni sokrivdo.

image_alt
Kolektivno stradanje v Gazi, kolektivno ogorčenje izraelskih političnih elit

Izjavo strokovnjakov, ki jih je imenoval svet ZN za človekove pravice, a ne govorijo v imenu ZN, je medtem že obsodila izraelska misija pri ZN v Ženevi in poudarila, da je deseterica strokovnjakov navajena širiti napačne informacije in podpirati propagando palestinskega islamističnega gibanja Hamas. »Izrael nenehno povečuje podporo pri dostavi humanitarne pomoči na celotnem območju Gaze,« je nadaljevala in dodala, da Hamas namerno krade in skriva pomoč pred civilisti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine