Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število žrtev 50, v kritičnem stanju še 12 ljudi

Posmrtne ostanke so pričeli vračati sorodnikom, da se bodo lahko od umrlih v miru poslovili.
Na Novo Zelandiji še vedno ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo. FOTO: Reuters
Na Novo Zelandiji še vedno ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo. FOTO: Reuters
17. 3. 2019 | 10:05
17. 3. 2019 | 12:23
2:52
Število žrtev terorističnega napada na Novi Zelandiji narašča. Pri premeščanju žrtev iz mošej Al Noor in Linwood so odkrili še eno truplo, zato je zdaj uradno 50 mrtvih.

Najverjetneje bo žrtev še več, saj je od petdesetih ranjenih v bolnišnici še vedno 34 ljudi, od tega jih je dvanajst v kritičnem stanju. Med žrtvami in ranjenimi je tudi veliko otrok. Za življenje se tako bori štiriletna deklica, ki je na zdravljenju v Aucklandu.


 

S starostjo od treh do 77 let


Oblasti so tudi objavile seznam žrtev, na njem so ljudje s starostjo od treh do 77 let. Posmrtne ostanke so pričeli vračati sorodnikom, da se bodo lahko od njih v miru poslovili.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern bo že v ponedeljek predlagala ostrejšo zakonodajo o nošenju orožja, v torek bodo imeli državni dan žalovanja, do srede naj bi svojcem predali vse posmrtne ostanke.



Sorodniki in prijatelji petdesetih žrtev so v globokem žalovanju. FOTO: Reuters
Sorodniki in prijatelji petdesetih žrtev so v globokem žalovanju. FOTO: Reuters

 

Za napad samo en krivec

 
Preiskovalci so izpustili še eno osebo, ki so jo sprva povezovali s terorističnim napadom. Edini krivec tako ostaja desničarski skrajnež Brenton Tarrant, ki je z avtomatskim orožjem v petek napadel dve mošeji v Christchurchu. Za nošenje orožja je imel dovoljenje, v lasti pa je imel pet kosov orožja. Do petka ni storil nobenega prekrška in ni bil na nobenem seznamu sumljivih oseb na Novi Zelandiji ali v Avstraliji.

Veliko je tudi odprtih pogovorov o vlogi facebooka in ostalih družbenih omrežjih, ko pride do tovrstnih napadov. Napadalec je namreč svoj morilski pohod predvajal v živo, pri facebooku pa so kasneje izbrisali preko 1,5 milijonov posnetkov terorističnega napada.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine